Кількість смертей від коронавірусу перевалила за два мільйони: в ООН закликають ділитися вакциною

Кількість смертей від коронавірусу перевалила за два мільйони: в ООН закликають ділитися вакциною

Фото: Associated Press

Першість за кількістю інфікованих та летальних випадків займають США.

Кількість летальних випадків від ускладнень коронавірусу COVID-19 в світі перевищила позначку в два мільйони.

Про це свідчать дані університет Джонса Гопкінса. 

Станом на 15 січня першість за кількістю летальних випадків займають Сполучені Штати Америки. Недуга забрала життя майже 391 тисячі осіб. Найбільше летальних випадків виявили у Нью-Йорку — понад 40,6 тис. померлих. Коронавірус діагностували у понад 23 млн американців — це також світовий рекорд із захворюваності на COVID-19.

Друга у списку Бразилія, де померло понад 207 тисяч інфікованих. В Індії COVID-19 забрав життя майже 192 тисяч пацієнтів. Понад сто тисяч смертей також діагностували у Мексиці — майже 138 тисяч померлих.

За кількістю випадків зараження у списку після Сполучених Штатів перебуває Індія. Там на недугу страждають понад 10,5 млн осіб. На третьому місці — Бразилія, де виявлено понад 8,3 млн випадків інфікування. Замикають п'ятірку Росія з майже 3,5 млн хворих і Велика Британія — із майже 3,3 млн заражених. 

Своєю чергою, генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що такий високий показник смертності зумовлений тим, що немає згуртованості в глобальному реагуванні на пандемію. За його словами, лише це врятує життя та допоможе побороти вірус. 

"Наш світ досяг несамовитої позначки: пандемія COVID-19 забрала життя двох мільйонів осіб. На згадку про два мільйони душ світ повинен діяти з набагато більшою згуртованістю. Зараз саме час", — йдеться у його відеозверненні у Twitter.

Він наголосив, що вакцини від COVID-19 швидко отримують країни з високим рівнем доходу, але бідні країни препарату не мають зовсім. 

"Деякі країни здійснюють сторонні угоди, закуповуючи (вакцини) навіть понад потребу. Вакцинаціоналізм приречений на провал, він відстрочить глобальне одужання", — вважає Гутерріш. Він закликає виробників активніше діяти у межах ініціативи COVAX.

Нагадаємо, масову вакцинацію від коронавірусу у Євросоюзі розпочали від 27 грудня. У першу хвилю щеплень потрапили літні люди та працівники медичних закладів. Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запевняє, вакцини вистачить на усіх. За її словами, ЄС готовий поділитися з іншими країнами. 

Чому деякі країни потрапили у скандали через вакцинацію від коронавірусу

Чому деякі країни потрапили у скандали через вакцинацію від коронавірусу

Повʼязані теми:

Наступна публікація