Карантинне Різдво: як європейці зустрічають свято народження Христа за коронавірусу

Карантинне Різдво: як європейці зустрічають свято народження Христа за коронавірусу

Фото: Associated Press

Цьогоріч у Німеччині на Святвечір можна зібратися вдома з п’ятьма родичами.

Християни західного обряду святкують сьогодні Різдво. Із появою на небі першої зорі ще вчора, почалися врочисті богослужіння та сімейні застілля.

Про це йдеться в ТСН.

Біля головної ялинки у Віфлеємі, де за Біблією народився Ісус Христос, замість тисяч туристів – комунальники в захисних комбінезонах, які розпиляють розчин хлорки.

На різдвяні святкування допустять тільки місцевих жителів. А традиційну месу проведуть взагалі без вірян. «Це дуже сумне Різдво - через пандемію коронавірусу ми не можемо дотримуватися традицій. Втім, народження Христа все одно відбудеться і ми його відсвяткуємо», - заявив   латинський патріарх Єєрусалима П'єрбатиста Піццабалла.

Цьогоріч у Німеччині заборонені не лише святкові ярмарки та салюти, а навіть продаж традиційного глінтвейну. Єдине послаблення суворого карантину - безпосередньо на Святвечір можна зібратися вдома з п’ятьма родичами. «Мені дуже бракує різдвяного ярмарку. Таке відчуття, що все мертве. Не треба будок із глінтвейном, але щось можна було придумати», - каже місцева мешканка.

Дещо послабили карантинні правила на Різдво – також Франція та Угорщина. Там на одну ніч скасували комендантську годину. А зараз парижани висипали на вулиці придбати продукти на фермерських ринках. Купують делікатеси - лосось, гусячу печінку та устриці.

А от в Італії з її католицькими традиціями святкування саме відсьогодні запровадили локдаун. На Святвечір запросити можна лише двох родичів, не включаючи дітей. Тому на шопінг італійці кинулися напередодні, адже знову така можливість випаде аж у понеділок.

У Британії карантин теж тільки посилили через виявлений у країні новий штам коронавірусу. Трохи розрадити співвітчизників вирішили члени королівської родини та кінозірки - віршоване відеопривітання для британців записали принц Чарльз, його дружина Камілла і актори Том Харді та Джуді Денч.

Карантинний Святвечір: як пандемія вплинула на віковічні традиції

Карантинний Святвечір: як пандемія вплинула на віковічні традиції

Разом із тим за даними сайту "Флайтрадар", який зазвичай відстежує маршрути літаків, а в передріздвяну добу фіксує і пересування санчат Санти з номером "Хохохо" засвідчує, що він у дорозі! Нині він облетів Австралію і відвідує Азію.

Зі своєї резиденції на Північному полюсі старий вилетів напередодні. І планує облетіти весь світ, попри пандемію коронавірусу. Як зазначили у Всесвітній організації охорони здоров'я - Санта має імунітет, тож ніщо не завадить йому доправити подарунки і дітям, і дорослим.

Де пролітає Санта-Клаус на своїх санчатах

Де пролітає Санта-Клаус на своїх санчатах

Повʼязані теми:

Наступна публікація