Карантин вихідного дня: які обмеження діють у країнах світу і до яких наслідків призводять

Карантин вихідного дня: які обмеження діють у країнах світу і до яких наслідків призводять

Фото: Associated Press

Одним із перших з карантином вихідного експериментував Ізраїль.

Карантин лишається головним стримувальним заходом під час пандемії COVID-19, поки світ чекає на реєстрацію вакцин. В Україні діє карантин вихідного дня. Схожі обмеження були й в інших країнах, зокрема в Ізраїлі, Індії, Португалії, а від середи, 18 листопада, таку практику відновлюють у Туреччині.

Як це працює і до яких наслідків призводить в інших державах — у сюжеті ТСН.19:30.

Туреччина

У квітні 2020 року Туреччина переживала один із перших своїх карантинів вихідного дня. Тоді через зростання кількості хворих на коронавірус влада заборонила населенню полишати домівки на свята протягом чотирьох днів.

І нині турецька влада повертається до обмежень. Щоправда, не настільки суворих. Локдаун вихідного дня по-турецьки — це комендантська година від 20:00 до 10:00 та дозвіл кафе працювати лише на винос. Торговельні центри, салони краси та непродовольчі крамниці, на відміну від України, у Туреччині працюватимуть, обмежать лише час їхньої роботи. Президент країни Реджеп Таїп Ердоган закликав громадян бути обачними, бо ситуація може змінитися.

"Дотримуючись гігієни, маскового режиму та соціального дистанціювання, ми маємо подолати цю хвилю вірусу. Якщо вірус надалі зростатиме, ми не зможемо уникнути необхідності запровадження  жорсткіших обмежень", — заявив президент Туреччини.

Ізраїль

Ізраїль одним із перших експериментував із карантином вихідного. Там зачиняли спортивні й розважальні заклади, магазини та салони. Заклади харчування працювали на доставку. Обмеженнями ізраїльтяни були незадоволені. У містах виходили на протести, бо чи не кожен 5-й під час пандемії втратив заробіток.

Сила карантину: як у інших державах працюють обмеження вихідного дня

Сила карантину: як у інших державах працюють обмеження вихідного дня

Країни Європи

У Чехії та Словаччині підприємці та працівники сфери малого бізнесу виходять на протести через втрату грошей на карантині.

В Європі сподіваються, що суворі обмеження допоможуть не лише знизити пік захворюваності, а й зберегти Різдво. Якщо статистика таки піде на спад, саме на цей період карантин планують ослаблювати. Нідерланди почали робити це завчасно, а от у Франції, де кількість інфікованих велика, а обмеження суворі, знайшли свій спосіб підтримати святковий настрій і  визнали різдвяні ялинки товарами першої потреби. Відтак, продаватимуть їх навіть під час карантину вже від цих вихідних.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація