Карантин вихідного дня: як відреагували на ініціативу представники бізнесу та культури

Карантин вихідного дня: як відреагували на ініціативу представники бізнесу та культури

Фото: Associated Press

Думки лікарів щодо дієвості обмежень на вихідні різняться.

На тлі зростання кількості хворих, у МОЗ планують упровадити карантин вихідного дня. Від 00:00 суботи до 00:00 понеділка торговельно-розважальні центри, заклади харчування та культури муситимуть зачинитися. Зможуть працювати лише продуктові магазини, аптеки, зокрема й ветеринарні, а також автозаправні станції.

Як сприйняли таку ініціативу представники бізнесу і чи готові до суворіших обмежень заради поліпшення статистики — йдеться 10 листопада у сюжеті ТСН.19:30.

У магазині аксесуарів Ганна з Максимом обирають жіночу сумку. За обновками, кажуть, ходять переважно в будні, бо у вихідні працюють.

Однак такі покупці для буднів — рідкість, переконують у крамниці. Більшість продажів зазвичай припадає на вихідні. Через карантинні обмеження магазин аксесуарів вже втратив чимало покупців, тому пропозицію МОЗу впровадити карантин вихідного дня зустрічають з острахом.

У Міністерстві охорони здоров'я рекомендують уряду зачинити всі заклади, окрім продуктових магазинів, аптек, зокрема й ветеринарних, а також автозаправних станцій. Це, кажуть інфекціоністи, має сповільнити зростання кількості хворих.

"Не можна сказати точно, наскільки менше буде хворих. Але, зважаючи на те, що взимку люди переважно збираються для дозвілля в закритих приміщеннях, так званих великих дозвільних центрах, на фудкортах, там діти збираються, там дорослі збираються з дітьми, то це може сприяти тому, що інфекція буде більш поширюватися", — говорить дитячий інфекціоніст Федір Лапій.

У те, що магазини, розважальні та заклади харчування — найбільше місце поширення коронавірусу, підприємці не вірять. Переконують: дотримуються всіх правил, тому ризик зараження мінімальний. А от якщо у вихідні заборонити відвідувати ТРЦ, то скупчення покупців з'являться в інші дні.

"Закриття магазинів може призвести до збільшення і нерівномірного потоку покупців у будні дні. Ми можемо побачити десь якісь скупчення людей. Це дуже небезпечно", — говорить Андрій Жук, голова правління Асоціації ритейлерів України.

Карантин вихідного дня: як сприйняли таку ініціативу представники бізнесу

Карантин вихідного дня: як сприйняли таку ініціативу представники бізнесу

Представники закладу харчування, який відкрився нещодавно, заявляють, що уже мають збитки на рівні 15 відсотків, оскільки працюють лише до 22:00. Якщо не зможуть працювати ще й у вихідні, не знають, чи взагалі зможуть залишитися на плаву.

"Якщо це станеться, то наші ресторани втратять 40% свого доходу. Для нас це також значна втрата, розумієте? І ми вже працюємо, як то кажуть, на останньому диханні. Ми намагаємося звести кінці з кінцями", — говорить Тетяна Авраменко, управляюча партнерка ресторанів.

Заборонити можуть і культурні та масові заходи. Це означає, що театри, музеї й кінотеатри в суботу та неділю теж не працюватимуть. У Мінкульті кажуть: ці заклади й без того цьогоріч чи не найбільше постраждали від обмежень. Тож перш ніж посилювати карантин, слід подумати, як допомогти їм, аби вони не зачинилися назавжди.

"Якщо подивитися звіти податкової, найбільше втратили саме туристична галузь, кінотеатри, сфера кіно. І перед тим, як закриватися в найбільш прибуткові дні для цих індустрій, варто подумати, яким чином ми протягнемо їм руку допомоги", — зазначає міністр культури України Олександр Ткаченко.

Економісти кажуть: під час упровадження попередніх карантинних обмежень найбільше постраждав малий та середній бізнес, сфера послуг і культурна галузь. Повторний локдаун не стане винятком.  

"Під час великого карантину у квітні 40 закладів громадського харчування припинили свою юридичну діяльність. Я не думаю, що це буде аналогічний процес зараз. Тому що вихідний день — це не весь робочий час. Але принаймні ми однозначно побачимо ріст закриття. Хай не 40%, але відсотків 5-7 однозначно побачимо", — каже Олег Пендзин, експерт Економічного дискусійного клубу.

У МОЗ вважають: карантин вихідного дня — чи не єдина можливість уникнути повноцінного локдауну. Та чи справді це зменшить кількість хворих, думки інфекціоністів різняться. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація