Карантин вихідного дня нас не врятує: лікарка розповіла, як призупинити поширення коронавірусу

Карантин вихідного дня нас не врятує: лікарка розповіла, як призупинити поширення коронавірусу

Фото з власного архіву

Катерина Сояк пояснила, коли треба вводити локдаун.

Карантин вихідного дня нас не врятує від поширення коронавірусу. Потрібен комплекс заходів.

Таку думку в ексклюзивному коментарі ТСН.ua висловила лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк.

"Якщо говорити тільки про карантин вихідного дня, звичайно, він нас не врятує. Але в будь-якому випадку, ті ж два дні, у які ми виключаємо контакти з іншими людьми у громадських місцях, звичайно, це вже добре - ми зменшуємо кількість контактних, відповідно - кількість можливих випадків захворювання. Але це повинно бути в комплексі з іншими заходами", - наголосила лікарка.

Епідеміологиня також пояснила, коли, на її думку, потрібен локдаун.

"Чи потрібен локдаун, насправді - це досить складне і дискутабельне питання, і, приймаючи це рішення, ми повинні дуже добре продумати, наскільки це економічно обґрунтовано і що ми виграємо цим локдауном. Якщо у нас, дійсно, сумна ситуація зі стаціонарами, із заповненістю ліжок у багатьох регіонах, зростає кількість хворих і важких випадків, то тоді, звичайно, нам буде необхідний цей локдаун, тому що ми інакше ніяк не розвантажимо систему охорони здоров'я", - зазначає  вона.

Сояк наголосила, що це повинно бути дуже прораховане рішення, тобто не тому що вже пора або тому що у нас 10 тисяч або 11 тисяч хворих на добу. "Ми повинні розуміти, наскільки не справляється система охорони здоров'я. Поки вона справляється, я не думаю, що варто так травмувати нашу економіку - вона і так вже досить підірвана після весни", - каже лікарка про можливість введення локдауну.

Крім того, епідеміологиня розказала, що призупинити коронавірус допоможе лише комплекс заходів, яких треба неухильно дотримуватися.

"З приводу, як зупинити коронавірус... Жодна країна не знає, як зупинити коронавірус, тому що крапельну інфекцію зупинити дуже складно й ізолювати складно. Тому той комплекс заходів, який на сьогоднішній день озвучений, він в принципі правильний і має сенс, просто потрібно дотримуватися цих заходів: і стосовно громадських місць, і стосовно масок, налагоджувати умови інфекційної безпеки у лікарнях, у школах, садочках, на робочих місцях. Це все може допомогти, але це все повинно бути в комплексі, тому що кожен із заходів потрошку додає нам ефективності", - підсумувала Сояк.

Нагадаємо, у четвер, 19 листопада, в Україні зафіксували одразу два нових рекорди коронавірусу - 13 357 нових випадків та 257 смертей (усього — 10 369). Одужало за останню добу 7 400 людей (від початку пандемії — 266 479). 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація