Карантин у світі: які країни запроваджують локдаун, а де вже послабили обмеження

Карантин у світі: які країни запроваджують локдаун, а де вже послабили обмеження

Фото: Associated Press

Перед різдвяними святами деякі країни пом'якшують обмеження, зокрема Британія, Франція та Бельгія.

Поки в Україні влада ще з'ясовує, коли краще запроваджувати локдаун — до Нового року чи після — та які обмеження мають бути, щоби зменшити поширення коронавірусу, у багатьох країнах ввели жорсткі обмеження, а деякі вже навіть будуть послаблювати карантин перед різдвяними святами. 

ТСН.ua зібрав інформацію про те, які карантинні обмеження діють у різних країнах світу та де запровадили повний локдаун.

Які обмеження діють у сусідніх країнах?

У Росії запроваджували двотижневий локдаун лише в одному регіоні. Так, у Республіці Бурятія від 16 листопада ввели жорсткий карантин на два тижні. У зв'язку з цим закрили всі підприємства торгівлі та громадського харчування. Винятками стали заклади громадського харчування на території підприємств і готелів, продовольчі магазини, аптеки, а також роздрібна торгівля товарами першої необхідності. Водночас про запровадження загального локдауну по всій Росії поки що не йдеться, каже президент РФ Володимир Путін, оскільки це негативно вплине на економіку країни. За словами російського лідера, рішення про карантинні обмеження у Росії ухвалюватимуться "точково". Водночас у Росії ситуація з коронавірусом є складною. Щодня кількість смертей зростає на десятки. 2 грудня у РФ зафіксували рекорд зі смертності — за добу померли 589 пацієнтів із COVID-19.

У сусідній Білорусі про повний локдаун наразі теж не йдеться. У країні діє масковий режим та заборона на в'їзд для іноземців і осіб без громадянства у зв'язку, як заявляє влада, з ситуацією із коронавірусом.

У Польщі, як і в багатьох інших європейських країнах, розпочали потроху послаблювати карантинні обмеження перед різдвяними святами. Зокрема, відкрилися торговельні центри та магазини. Таким чином уряд Польщі хоче простимулювати роздрібну торгівлю на період підготовки до Різдва 25 грудня. Водночас дистанційне навчання в усіх школах буде подовжено до різдвяних канікул. Цього року період зимових шкільних канікул буде однаковим у всій Польщі — від 4 до 17 січня. Раніше канікули у польських регіонах впроваджували в різні часові періоди. Так само до Різдва у Польщі не працюватимуть ресторани, бари, фітнес-студії та культурні заклади. 

Угорщина, щоб сповільнити темпи поширення COVID-19, ще у листопаді на три місяці запровадила низку карантинних обмежень. Зокрематв країні з вівторка, 10 листопада, закрили всі середні школи, університети та ресторани, а також розширили введену нічну комендантську годину. За словами прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, новий локдаун необхідний, бо "якщо число випадків коронавірусу буде рости нинішніми темпами, то угорські лікарні не зможуть впоратися з таким навантаженням". 

Яка ситуація з локдауном у Європі? 

Більшість країн Європейського Союзу планують розпочати вакцинацію населення від коронавірусної хвороби COVID-19 наприкінці грудня – на початку січня. Тим часом перед різдвяними святами у деяких країнах послаблюють карантинні обмеження, в інших – посилюють. 

Так, Велика Британія готується розпочати вакцинацію від COVID-19 вже найближчими тижнями. Першими препарат отримають медики, а також працівники та мешканці будинків для літніх людей. Загальнонаціональний карантин, запроваджений британським урядом 5 листопада, завершується 2 грудня. Жителям країни більше не потрібен буде вагомий привід, щоб покинути будинок, а магазини і спортивні клуби в усій країні знову зможуть запрацювати.

У Франції теж розпочали потроху послаблювати карантинні обмеження перед різдвяними святами. Там після місячного простою відчинилися більшість крамниць. У Парижі до них одразу вишикувалися черги. А перших після локдауну покупців зустрічали оплесками.

Натомість у Хорватії карантин посилюють. Від суботи, 28 листопада, і до 21 грудня закриваються всі ресторани, бари, спортклуби. Також заборонено влаштовувати весілля та проводити ярмарки. У Німеччині теж продовжують обмежувальні заходи. Зібратися разом дозволять хіба на святкування Різдва, 25 грудня.

Своєю чергою, Бельгія належить до країн, що послаблюють карантинні обмеження. Так, непродуктові магазини, які були зачиненими від 2 листопада, знову запрацюють. Однак люди повинні ходити магазинами поодинці й не можуть залишатися в одному магазині більш ніж 30 хвилин. Нові заходи діятимуть до 15 січня. Від вівторка, 1 грудня, у країні запрацювали музеї та басейни. 

Країни ЄС почали послаблювати карантинні обмеження, але закликали громадян святкувати Різдво вдома

Країни ЄС почали послаблювати карантинні обмеження, але закликали громадян святкувати Різдво вдома

Що з локдауном у США, Китаї та Австралії?

У США, попри найбільшу кількість інфікованих коронавірусом і найвищу смертність, локдаун поки що не планують запроваджувати. Президент США Дональд Трамп у листопаді  заявив, що його адміністрація не вводитиме карантин за жодних обставин. Крім того, у Сполучених Штатах мають намір скоротити до 10 діб максимальну тривалість карантину для людей, які контактували з носіями коронавірусної інфекції. Водночас в країні уже найближчими тижнями готові почати масову вакцинацію від коронавірусу.

У Китаї ж повний локдаун під час спалаху епідемії коронавірусу повпливав на те, що країна наразі фіксує чи не найменшу кількість хворих за добу серед інших країн світу. Наразі Китай запроваджує жорсткі обмеження лише там, де фіксують спалахи COVID-19.

В Австралії також пом'якшують карантинні обмеження. Приміром, у штаті Вікторія, де повний локдаун тривав понад 100 днів і показав ефективність у боротьбі з коронавірусом, люди зможуть від'їжджати від будинку на відстань до 25 км, зустрічатися групами до 10 осіб з двох різних будинків, також знімаються обмеження по часу на прогулянки і відкриваються перукарні й тенісні корти. Водночас ресторани, як і раніше, можуть працювати тільки навинос, а багато магазинів і підприємства сектору послуг залишаються закритими.

Де найбільше хворих на коронавірус і найвища смертність?

За даними Worldometers, до п'ятірки країн з найбільшою кількістю зафіксованих випадків коронавірусу належать США (понад 14 млн 131 тис.), Індія (понад 9 млн 523 тис.), Бразилія (понад 6 млн 388 тис.), Росія (понад 2 млн 347 тис.) та Франція (понад 2 млн 230 тис.).

Водночас найбільша кількість смертей від початку пандемії зафіксована у США (277 396), Бразилії (173 862), Індії (138 467), Мексиці (106 765) та Великій Британії (59 051).

Україна за кількістю зафіксованих випадків COVID-19 посідає 17-те місце у світовому рейтингу. Водночас уже другу добу поспіль Україна опиняється на четвертому місці серед країн Європи за кількістю нових випадків інфікування коронавірусом. Серед європейських країн за рівнем смертності за добу Україна посідає восьме місце, а в світі – 13-те. Таким чином, позиція України у світовому рейтингу летальних випадків від COVID-19 за добу значно зросла. 

Читайте також: 

Повʼязані теми:

Наступна публікація