Кабмін пропонує створити Фонд боротьби з COVID-19 на 97 мільярдів гривень: на що витратять гроші

Кабмін пропонує створити Фонд боротьби з COVID-19 на 97 мільярдів гривень: на що витратять гроші

Фото: УНІАН

Виділення коштів із Фонду уряд узгоджуватиме із комітетом Верховної Ради.

Кабінет міністрів нині готує зміни до державного бюджету України на 2020 рік. Вони викликані карантином через активне поширення нового коронавірусу COVID-19. Зокрема, уряд пропонує створити Фонд боротьби з COVID-19 та його наслідками, на який планується виділити 97,1 млрд грн.

"На сьогоднішньому засіданні уряду ми ухвалили низку рішень для соціального захисту пенсіонерів та вразливих категорій населення. Це люди, які перебувають у зоні ризику та найбільше зараз потребують допомоги. Для повноцінного запуску цих ініціатив необхідно, щоби Верховна Рада підтримала проєкт змін до держбюджету, що його ми розробляли спільно з парламентським комітетом весь минулий тиждень. Важливою складовою нашого проєкту закону є створення Фонду боротьби з COVID-19 та його наслідками. Це дасть нам змогу ефективніше реагувати на всі виклики, що готує коронавірусна інфекція", - зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Що буде фінансуватися з Фонду боротьби з COVID-19:

  • Підвищення виплат медичним та іншим працівникам, які залучені до боротьби з COVID-19.
  • Закупівля товарів, робіт і послуг для боротьби з коронавірусом, зокрема апаратів штучної вентиляції легень, медичних масок, антисептиків, тестів для виявлення коронавірусної інфекції.
  • Соціальна підтримка пенсіонерів.
  • Підтримка людей, які втратили роботу через карантинні заходи.
  • Поповнення резервного фонду державного бюджету.
  • Фінансування бюджетних програм, які були скорочені через пандемію.

Рішення про виділення коштів із Фонду боротьби з COVID-19 ухвалюватимуться Кабміном за погодженням із парламентським комітетом з питань бюджету.

Фото: Урядовий портал

Нагадаємо, 11 березня Кабінет міністрів України на три тижні запровадив карантин на всій території України задля протидії коронавірусу з Китаю. Кабміном запропоновано встановлення обмежень на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб.

Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів. Також Україна закриває кордониРоботу метро, а також автомобільне, залізничне та авіасполучення між містами й областями від 18 березня в Україні також буде тимчасово обмежено. Низка регіонів зачинила навчальні заклади та ввела низку жорстких обмежень - від закриття закладів громадського харчування до заборони виїзду та в'їзду до міста. За 2 тижні після цього Кабмін запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України та подовжив карантин на місяць - до 24 квітня. 

В Україні 3 березня зафіксували перший випадок зараження на коронавірус COVID-19. Інфікованим виявився мешканець Чернівецької області. Він незадовго до цього повернувся з дружиною з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. 

Після цього про виявлення коронавірусу почали повідомляти і в інших областях. Епіцентром спалаху в Україні стала саме Чернівецька область, де хворобу діагностують найбільше. Через активне поширення хвороби деякі українські області запровадили режим надзвичайної ситуації. За актуальними новинами щодо поширення коронавірусу в Україні, кількості хворих та летальних випадків, а також засобами боротьби про COVID-19 стежте на сайті ТСН.ua.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація