"Інфікувальна сила коронавірусу виснажується": лікар назвав причини різкого зменшення кількості заражень

"Інфікувальна сила коронавірусу виснажується": лікар назвав причини різкого зменшення кількості заражень

скріншот з відео / Павло Сільковський, Facebook

Лікар Павло Сільковський пояснив, чому статистика коронавірусу в Україні миттєво зменшилась ледь не вдвічі.

Коронавірус в Україні продемонстрував різкий спад кількості інфікованих, майже 6,5 тисячі заражень проти нещодавніх 14 тисяч за добу. З чим це може бути пов'язано, чи може морозна погода так вплинути на зменшення поширення коронавірусу і чого очікувати далі? Про це ТСН.ua розпитав у відомого лікаря Рівненської обласної дитячої лікарні Павла Сільковського.

"Приблизно таке я прогнозував ще раніше. Звичайно, 6,5 тис. - це не зовсім спад, бо на вихідних ми завжди маємо нижчі цифри. Завтра і післязавтра ці цифри знову будуть вищими. Але тенденція до спаду епідемії вже намітилась і, швидше за все, вона перерветься у зв‘язку з новорічними святами і додатковими контактами людей в закритих приміщеннях. Думаю, що тоді ми знову будемо мати підйом, а десь на лютий стабільне зниження", - розповів нам лікар Павло Сільковський.

Медик каже, що основна причина такого спаду інфікування в тому, що близько половини населення вже перехворіло.

"І відбувається виснаження інфікувальної сили віруса. Цей відсоток перехворілих відрізняється в різних регіонах, але загалом по Україні так і є. Всі, хто дотичний до лікування таких пацієнтів, розуміють, що справжня кількість перехворілих відрізняється від офіційної кардинально", - сказав лікар.

Ще однією причиною зменшення кількості заражень Павло Сільковський називає погодні умови.

"На мою думку, погода мало впливає на вірус, але багато впливає на контакти людей. В таку погоду люди більше перебувають дома чи на своїх робочих місцях і мають значно менше сторонніх контактів. А у своїх стабільних колективах ланцюжки зараження, як правило, вже перервані, бо сприйнятливі і суперпоширювачі вже перехворіли", - зазначив фахівець.

Між тим, лікар каже, що в Україні зменшилась кількість тестувань на коронавірус, адже все менше українців роблять ПЛР.

"Так, ми маємо зменшення кількості тестувань. Черги на тести зараз немає і результати тестувань видають дуже швидко. Але це зниження відбувається через те, що впала кількість звернень, а не проблеми з лабораторними потужностями. Майже ніхто зараз не тестується повторно, в кінці хвороби. Та і первинних звернень теж стає менше. І це теж говорить про те, що тенденція до спаду захворюваності таки намітилась", - розповів Павло Сільковський.

За його словами, тенденцію до зниження кількості інфікувань в кінці лютого підкріплюють і дії країн ЄС.

"Ви могли звернути увагу на повідомлення деяких європейських країн про те, що вони збираються відкриватися для туристів на весні, а різні авіакомпанії повідомляють про плани збільшувати на весну кількість рейсів. Такі повідомлення не є голослівними і вони теж ґрунтуються на аналітиці того, що відбувається в світі", - додав лікар Павло Сільковський.

Нагадаємо, лікарка-фізіопульмонологиня Київської міської клінічної лікарні №5 Анна Анікєєва спад інфікування коронавірусом пояснила зменшенням проведення ПЛР-тестувань та більш якісним клінічним відбіром пацієнтів. 

Також причину стабілізації статистики коронавірусу в Україні пояснила інфекціоністка Ольга Голубовська. За її словами, офіційна кількість заражених "абсолютно не відповідає реальності".

14 грудня міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в Україні зменшилася кількість проведення ПЛР-тестувань на коронавірус. За його словами, це сталося через те, що українці стали менше робити тести.

Рекордно низька цифра: за минулу добу зафіксовано 6 451 захворювань на коронавірус

Рекордно низька цифра: за минулу добу зафіксовано 6 451 захворювань на коронавірус

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація