Імунологиня, яка працює над створенням вакцини від коронавірусу, розповіла, як можна було запобігти пандемії і чи мають одужалі імунітет до хвороби

Імунологиня, яка працює над створенням вакцини від коронавірусу, розповіла, як можна було запобігти пандемії і чи мають одужалі імунітет до хвороби

Фото: ТСН.ua

Орієнтовні прогнози створення вакцини від коронавірусу – початок 2021 року.

Від пандемії нового коронавірусу SARS-CoV-2 можна було уберегтися людству, якби 15 років тому лікарі не зупинили роботу над вакциною від родича цього вірусу – SARS-CoV.

Про це в інтерв’ю Forbes розповіла імунологиня Поліна Делетич, яка наразі працює у Великій Британії над розробкою вакцини від нового коронавірусу.

За її словами, ті люди, які 2003 року перехворіли вірусом SARS-CoV, мають значно стійкіший імунітет до нового коронавірусу SARS-CoV-2, оскільки вони мають 80% геномної ідентичності.

"Важливий висновок, який варто зробити з цього, полягає в тому, що сьогоднішній епідемії можна було б запобігти, якби свого часу була створена вакцина від SARS-CoV. Але робота із вивчення SARS-CoV була припинена. Організації, які це спонсорували, фармацевтичні компанії та вчені переорієнтувалися на роботу над іншими, "більш актуальними" на той момент проблемами - було вирішено, що мала кількість хворих і низька контагіозність вірусу не дозволять отримати комерційної вигоди від засобів проти цього збудника. Сьогодні ми розуміємо, що наявність ефективного лікування і вакцини могли б істотно полегшити симптоми COVID-19 і врятувати життя", - каже Делетич.

Вона зазначила, що британська вакцина наразі розробляється на основі РНК коронавірусу – тобто вона не включає ані сам послаблений вірус, ані його структурні елементи.

"Ми використовуємо не всю генетичну інформацію вірусу, а тільки той фрагмент РНК, що кодує поверхневий S-білок. Введений в організм фрагмент вірусного геному потрапляє в клітину. В результаті клітина сама синтезує велику кількість S-білка, проти якого починає працювати імунна система. Зазвичай формування імунітету займає близько 2 тижнів. Таким чином, наступна зустріч з вірусом приведе до негайного знищення клітинами імунної системи, що не дасть хворобі розвиватися", - пояснила імунологиня.

За словами Делетич, наразі над розробкою вакцини від коронавірусу працюють 35 країн. Дослідники з усіх країн спілкуються між собою та діляться важливою інформацією у процесі розробки Вона підкреслює, що наразі невідомо, яка саме вакцина буде ефективною – частина може не пройти випробування. Зазвичай розробка вакцини займає близько 10 років, однак в екстремальних умовах цей процес значно пришвидшується. Наразі усі лабораторії світу працюють над тим, аби якомога швидше розпочати тестування вакцини на людях, яка відбувається у 3 етапи:

  • 1 етап – тестування на групі волонтерів (20-100 осіб), метою якого є виявлення серйозних побічних ефектів та безпечності вакцини
  • 2 етап – тестування на кількох сотнях осіб, метою якого є визначення ефективності препарату та необхідної дози
  • 3 етап – тестування на десятках тисяч людей, метою якого є порівняння імунної реакції людей із тими, кому замість вакцини ввели плацебо

"Тиждень тому американська компанія (Moderna) почала першу фазу клінічних випробувань. Багато лабораторій планують початок досліджень на людях на кінець травня. За ідеального розкладу до початку 2021 року можна буде розпочати широке виробництво", - пояснила імунологиня.

Водночас вона спростувала інформацію про начебто зафіксовані випадки повторного зараження коронавірусом. За її словами, ті, хто одужали від цієї хвороби, мають імунітет, однак наразі дослідники працюють над тим, аби з’ясувати, наскільки він сильний та довготривалий.

"Лабораторною ознакою формування стійкого довготривалого імунітету після перенесеної інфекції є наявність в плазмі крові специфічних імуноглобулінів групи G. Ми вже точно знаємо, що у відповідь на SARS-CoV-2 організм людини виробляє імунітет. Дані з Китаю та Австралії говорять про те, що в крові у видужалих пацієнтів виявляється досить високий титр антитіл G. Експерименти in vitro підтверджують, що концентрація антитіл достатня, щоб знешкодити вірус. Ми з упевненістю можемо сказати, що у цих пацієнтів сформувався імунітет і в найближчі кілька місяців вони не можуть захворіти повторно", - запевнила Делетич.

Також вона зазначила, що можливість вбивства вірусу шляхом колективного імунітету є небезпечним, оскільки вірус має важкі наслідки для людей старшого віку, а тому виробництво людством колективного імунітету призведе до значної кількості жертв.

"На жаль, сьогодні переважна більшість населення не захищена імунітетом - у нас поки навіть немає загальнодоступного серологічного аналізу, що дозволяє визначити рівень антитіл G. І що ще гірше, ми не можемо собі дозволити "дати" популяції перехворіти: вірус занадто важкий для деяких груп населення, неконтрольоване поширення його призведе до перевантаження системи охорони здоров'я і численних жертв. Тому для нас дуже важливо дотримуватися карантинних заходів, щоб не бути потенційним переносником інфекції і знизити навантаження на систему охорони здоров'я", - підкреслила імунологиня.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був виписаний з лікарні

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Клінічні випробування нової вакцини від коронавірусу розпочинає Китай

Клінічні випробування нової вакцини від коронавірусу розпочинає Китай

Повʼязані теми:

Наступна публікація