Головний інфекціоніст Ольга Голубовська пояснила небезпеку штаму "Дельта" і як від неї вберегтися

Головний інфекціоніст Ольга Голубовська пояснила небезпеку штаму "Дельта" і як від неї вберегтися

Фото: УНІАН

Мутації допомагають вірусу уникнути антитіл - як природних, так і поствакцинальних.

Збільшення кількості випадків COVID-19, яка спостерігається в світі останнім часом, медики пояснюють новим штамом "Дельта", який виявляє невразливість до антитіл і є більш агресивним. Головний інфекціоніст країни професор Ольга Голубовська в своєму пості на Facebook-сторінці дала поради, як вберегтися від зараження. 

За її словами, варіант "Дельта" має близько 15 різних мутацій порівняно з первісним вірусом, дві з яких допомагають вірусу уникнути антитіл, як природних, так і поствакцинальних. 

Ще одна мутація посилює “прилипання” вірусу до наших клітин та сприяє утворенню синцитію - злиття клітин та формуванні багатоядерної структури зі спільною цитоплазмою, такої собі фабрики з виробництва клітин.

“Це пояснює буквально вибухове наростання вірусного навантаження, що супроводжується вираженою клінічною симптоматикою - підвищенням температури, інтоксикацією, ранніми вірусними пневмоніями”, - зауважила Ольга Голубовська, наголосивши, що зараження штамом "Дельта" виявляється ПЛР-тестом вже на 4 день. 

Окрім того, здатність вірусу “вислизати” від імунної системи робить його більш небезпечним для організму. 

“В процесі відтворення віруси ушкоджують клітинний апарат і створюють свої копії, які, після загибелі клітини, потрапляють у міжклітинний простір і тільки там піддаються атаці нейтралізують антитілами. Коли клітини зливаються в синцитій, що знаходиться всередині, вірус уникає дії антитіл”, - пояснила медик. 

Вразливими для цього штаму є також люди, які отримали щеплення, оскільки "Дельта" частково вислизає і від антитіл, що виробляються і у відповідь на вакцинацію.

З огляду на це, головний інфекціоніст країни робить такі висновки:

  • зустрічатися з новими штамами вірусу треба, маючи імунітет;
  • гуморальний імунітет після хвороби, за даними ряду досліджень, триває не менше 11 місяців, тож пріоритет в вакцинації треба надавати неімунним, особливо з груп ризику;
  • поки ще все відносно спокійно - вакцинуйтеся і довакциновуйтеся, хто вже отримав першу дозу;
  • після вакцинації не забувайте посилювати засоби індивідуального захисту протягом першого тижня, особливо якщо вона припадає на період інтенсивного росту захворюваності, бо ви уразливі до інфікування - уникайте людних місць, носіть маски;
  • потрібними є оздоровлення, правильне харчування, повноцінний сон.

Нагадаємо, раніше шість випадків індійського штаму коронавірусу, відомого як "Дельта", виявлено первинним тестуванням в Олександрівській лікарні Києва. Діагностували цю мутацію в людей різного віку - від 21 до 73 років.

Повʼязані теми:

Наступна публікація