Коронавірус у цифрах: як триває епідемія в Україні порівняно з сусідами і чи варто виходити з карантину

Коронавірус у цифрах: як триває епідемія в Україні порівняно з сусідами і чи варто виходити з карантину

Фото: ТСН.ua

Щоденний приріст нових заражених в Україні стабільний уже кілька тижнів на рівні 400-500 осіб.

Увесь світ поступово оговтується від пандемії коронавірусу. Країни розробляють детальні плани, як правильно послаблювати або навіть скасовувати карантинні заходи, які були запроваджені для запобігання поширенню хвороби.

Водночас кількість випадків зараження коронавірусом продовжує зростати і поступово наближається до 4 мільйонів. Досі понад 2,2 мільйона людей безпосередньо хворіють на нову коронавірусну інфекцію COVID-19.

В Україні темпи поширення хвороби порівняно із багатьма іншими країнами невеликі. Від середини квітня показник щоденного приросту стабілізувався на рівні 400-500 випадків за день. Водночас кількість одужалих стабільно зростає.

ТСН.ua розповідає у цифрах, які темпи поширення коронавірусу в Україні та регіонах, чи можливий вихід із карантину за планом Кабміну, та які цифри мають українські країни-сусіди.

Етапи послаблення карантину від уряду Шмигаля

Увечері 24 квітня прем’єр-міністр Денис Шмигаль оприлюднив детальний план виходу України із карантину. Він заснований на конкретних показниках поширення коронавірусу в країні – у разі виконання певних умов можливий перехід на наступний етап послаблення карантину.

Фото: Денис Шмигаль / Facebook

Перший етап настане, якщо протягом 10 днів поспіль співвідношення виявлених випадків серед усіх протестованих не змінюється, або не відхилюється більше, ніж на 5%. Другий етап передбачає, що протягом 10 днів відсоток випадків коронавірусу серед усіх тестів щоденно знижуватиметься, а кількість тих, хто одужує, не зменшується чи навіть зростає. Третій етап передбачає, що кількість тих, хто одужав, щонайменше вдвічі більша за тих, хто захворів, а у медзакладах не більше 10% пацієнтів з коронавірусом. Четвертий етап передбачає, що пов’язаних один з одним випадків коронавірусу, тобто заражень контактних осіб, щодня менше, ніж 5 на область. На п’ятому етапі зараження коронавірусом має відбуватись лише у поодиноких випадках, і лише якщо хворобу було завезено ззовні.

Щоденно Міністерство охорони здоров’я публікує детальний звіт про ситуацію із коронавірусом в Україні та надає усі необхідні для розрахунків цифри. Очевидно, що станом на 6 травня не йдеться навіть і про послаблення на рівні третього етапу, адже щоденна кількість хворих постійно більша, аніж кількість одужалих.

Попри цифри, уряд уже погодив послаблення карантину від 11 травня, але його подовжили до 22 травня. За словами Шмигаля, скоріше за все, карантин подовжать і після 22 травня, але знову введуть певні послаблення.

За даними Центру громадського здоров’я, 6 травня в Україні було виявлено 13184 випадків зараження коронавірусом. Із них 2097 одужали та 327 померли. Нових випадків за добу було зафіксовано 487, а загалом виконано 144 283 тести. Таким чином коронавірус було виявлено у трохи більше 9% усіх протестованих за весь період епідемії. А загалом в Україні лишилося понад 10,5 тисячі активних випадків хвороби, а летальність становить близько 2,5%.

Відповідно до цих даних, за добу 5 травня було виконано 4524 тести і 10% з них виявилися позитивними. 4 травня цей показник був 7%, 3 травня – 8,5%, 2 травня – 7,2%, а от 1 травня – 13%. Таким чином, щоденне співвідношення виявлених випадків до кількості тестів за останній час становить приблизно 10% із похибкою у 3%, що підпадає під вимоги уряду для початку першого етапу виходу з карантину.

Водночас послаблення другого етапу досі під знаком питання. Відповідно до даних, відсоток щоденних випадків від протестованих не знижується, а лише стабілізувався, а тому не можна говорити про виконання цієї вимоги.

Водночас кількість одужалих за добу справді щоденно збільшується. Від 28 квітня до 1 травня щоденно в Україні фіксували одужання від коронавірусу понад 100 осіб. У період травневих свят 2-4 травня цей показник дещо впав, що може бути зумовлене меншою тривалістю роботи необхідних лабораторій, але від початку тижня знову почав зростати. 5 травня кількість одужалих за добу становила 256 осіб, а 6 травня – 222 особи. Таким чином, наразі в Україні щоденно кількість виявлених випадків є удвічі більшою за кількість одужалих.

Добова кількість випадків коронавірусу знов стрімко зросла - 487 нових хворих

Добова кількість випадків коронавірусу знов стрімко зросла - 487 нових хворих

Яка ситуація в регіонах

Серед областей найбільше від коронавірусу страждає Чернівецька область – там на 6 травня виявили вже 1985 випадків зараження. Далі йде Київ із 1651 випадками та Івано-Франківська область із 1037 випадками. Найменшу ж кількість фіксують у Луганській (42), Чернігівській (65) та Донецькій (85) областях.

Фото: ТСН.ua

Водночас за 5 травня у 10 українських областях зменшилася кількість активних випадків. Але є і регіони які демонструють зростання.

Наприклад, у Дніпропетровській області за добу виявили 90 нових випадків зараження коронавірусом, що стало рекордним за весь час епідемії. За кілька днів до того кількість нових випадків коливалася у межах від 12 до 18 випадків, тож зростання становило аж 400%.

У Львівській області також виявили зростання у 387%. Там за добу зареєстрували рекордну кількість випадків зараження – 39 осіб.

Ще одним регіоном, де лише починається активне поширення хвороби, стала Одеська область. До початку травня кількість випадків у регіоні становила менше 300, тоді як лише за тиждень там вже стало 505 заражених. 3 травня було зафіксовано 80 нових випадків, наразі ж ситуація дещо стабілізувалася на рівні менше 50 інфікованих щоденно.

Але є регіони, які демонструють і стабільне зниження випадків поширення коронавірусу. Наприклад, у Черкаській області за добу не виявили жодного нового випадку, а до того від 26 квітня щоденно фіксували менше 10 випадків.

Неабиякого поширення коронавірус набув у Тернопільській області, однак наразі темпи зараження активно зменшуються. 30 квітня там зафіксували рекордні 74 випадки, але від того часу цифра постійно знижується і впала до менше 50 випадків щоденно. За 5 травня у регіоні виявили лише 12 нових випадків.

Що стосується найбільш уражених регіонів країни, то тут епідемія також починає поступово спадати. У Чернівецькій області кількість щоденних випадків почала знижуватися від 1 травня. Тоді було виявлено 96 нових заражених коронавірусом, але уже 5 травня таких було лише 37. Водночас зростає і кількість одужалих – за добу їх стало більше на 45 осіб, що є рекордним за весь час спалаху.

У Києві темпи поширення коронавірусу почали знижуватися, однак наразі дещо посилилися. Після 29 квітня у столиці було зафіксовано певний спад хвороби, але потім кількість щоденних випадків знову почала зростати. За 5 травня було виявлено 68 нових випадків. Що стосується одужалих, то їх столиці стабільно близько 10 щоденно.

Також відступає епідемія і в Івано-Франківській області, де від коронавірусу померло найбільше людей – 59 осіб. Від 2 травня кількість щоденних випадків зменшується і за останню добу становила 22 особи. Поступово зростає і кількість одужалих – за 5 травня їх збільшилось на 13 людей.

Фото: Associated Press

Що відбувається у країнах-сусідах

Незважаючи на спад пандемії у країнах Західної Європи, на Сході коронавірус лише набирає обертів. Зокрема, Україна межує із країною, яка взагалі не вводила карантин і в якій щоденний приріст нових хворих лише збільшується, а також із країною, де темпи поширення коронавірусу взагалі одні із найвищих у світі та за кілька днів зрівняються із Італією та Іспанією у їхні найгірші часи.

Фото: ТСН.ua

Стрімкими темпами поширюється коронавірус у Росії. Там уже виявили понад 160 тисяч випадків і ця цифра зростає щоденно на 10 тисяч. Усього за тиждень із такими темпами РФ увійде в трійку країн із найбільшою кількість випадків зараження коронавірусом. Офіційна влада в Росії запевняє, що країна вже здійснила понад 4,5 мільйона тестів, що в кілька разів більше ніж Іспанія або Італія, де кількість хворих більша.

Водночас дивним у Росії є рівень смертності – на 165 тисяч заражених померли лише 1500 людей. Для прикладу, у Німеччині на 167 тисяч інфікованих – майже 7 тисяч смертей, у Туреччині на 129 тисяч заражених – 3,5 тисяч смертей, а у Франції на 170 тисяч інфікованих – понад 25 тисяч смертей. Таким чином загальна летальність від коронавірусної інфекції у Росії становить навіть менше 1%, тоді як у світі вона становить близько 7%. Якщо ж говорити винятково про завершені випадки, коли людина або одужала, або померла – то тут цифри становлять 83% одужалих на 17% померлих. Однак поступово рівень смертності знижується, оскільки спадає і рівень зараження. Але в Росії ця цифра зовсім інша – 94% одужалих на 6% померлих. До завершення епідемії із такими щоденним приростом РФ ще далеко.

Схожа ситуація і у Білорусі, де взагалі вирішили не запроваджувати карантин. Там щоденно виявляють майже 1000 випадків зараження, а загалом в країні уже майже 20 тисяч випадків інфікування. Однак і в Білорусі також дивний рівень смертності – усього 112 осіб, що становить 0,5% від усіх заражених. Епідемія в цій країні також не дає жодних сигналів про спад, а лише про певну стабілізацію.

Водночас у західних сусідів України ситуація значно покращується. У Польщі кількість випадків поступово спадає та у деякі дні становить навіть менше, ніж в Україні. Водночас активно зростає кількість одужалих – лише за 5 травня офіційно вилікувались 375 осіб. Загалом же в країні майже 15 тисяч випадків, але карантин там вже почали послаблювати. Померло ж наразі від коронавірусу 723 людини – це майже 5% від усіх випадків зараження.

Дуже схоже до України поширюється коронавірус у Румунії. Але і там епідемія поступово спадає – щоденно фіксують до 400 випадків зараження, а кількість одужалих лише зростає. Загалом в країні 13,8 тисячі випадків інфікування, а померло 854 людини. У румунів рівень летальності трохи вищий і становить 6%.

Найбільш успішною у боротьбі із коронавірусом виявилась Словаччина. Від 25 квітня там жодного разу не виявили більше 10 випадків за добу в усій країні. Водночас випадки одужання лише зростають. За весь час епідемії коронавірусну інфекція зафіксували у 1429 людей, з них 762 вилікувались та 25 померли. 5 травня в країні вперше кількість одужалих фактично перевищила кількість тих, хто досі хворіє. Активних випадків там лишилось усього 642, а рівень летальності – 1,7% від усіх випадків інфікування.

Лідером за смертністю від коронавірусу стала Велика Британія

Лідером за смертністю від коронавірусу стала Велика Британія

Повʼязані теми:

Наступна публікація