Експерти ВООЗ вирушили до Китаю, щоб з'ясувати походження коронавірусу

Експерти ВООЗ вирушили до Китаю, щоб з'ясувати походження коронавірусу

Фото: Associated Press

Зоолог та епідеміолог мають зустрітися в Пекіні зі своїми китайськими колегами.

У п'ятницю, 10 липня, двоє експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я вирушили до Китаю, щоб почати підготовчу роботу з організації розслідування витоків пандемії COVID-19.

Зоолог та епідеміолог мають зустрітися в Пекіні зі своїми китайськими колегами та визначити масштаб та умови діяльності міжнародної місії ВООЗ, яка має на меті встановити, яким чином вірус перекинувся з тварин на людей.

Як вважають науковці, коронавірус SARS-Cov-2 міг бути поширеним серед кажанів, а потім перейти до людей за посередництва якогось із ссавців, наприклад, панголіна.

Як можливе місце першого зараження спочатку увагу дослідників привернув рибний ринок у китайському місті Ухань, де також продавали диких тварин. Проте зараз стало відомо про раніші випадки захворювання, тож перенесення вірусу на людину могло трапитися й в іншому місці.

Щоб уникнути подальших спалахів хвороб, Китай закрив деякі ринки та заборонив торгівлю дикими тваринами.

У лютому Китай вже відвідувала делегація ВООЗ, і її керівник, канадський лікар Брюс Ейлвард, високо оцінив зусилля КНР зі стримування пандемії.

У травні понад 120 країн світу закликали до проведення розслідування походження коронавірусу. Китай тоді наполіг, що розслідування можна буде провести після того, як пандемію буде взято під контроль, і воно має відбуватися під егідою ВООЗ.

Нагадаємо, що ВООЗ ще від початку травня чинила тиск на КНР щодо запрошення її експертів для розслідування. 

Водочас, як повідомлялося, американський президент Дональд Трамп ще на початку пандемії звинуватив Всесвітню організацію охорони здоров’я у змові з Китаєм, приховуванні інформації і як наслідок поширенні коронавірусу світом, а вже на початку липня він офіційно повідомив Конгрес, що США припиняють членство у ВООЗ. За статутом організації, вихід відбудеться упродовж року і Вашингтон ще має погасити заборгованість перед ВООЗ, а це 198 мільйонів доларів. 

Коронавірус у світі: США виходять з ВООЗ, низка країн повідомляє про нові спалахи хвороби

Коронавірус у світі: США виходять з ВООЗ, низка країн повідомляє про нові спалахи хвороби

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація