Експериментальна вакцина від коронавірусу ефективна на понад 90% - перші дані фінальної стадії випробувань

Експериментальна вакцина від коронавірусу ефективна на понад 90% - перші дані фінальної стадії випробувань

Фото: Associated Press

У випробуваннях на 43 тисячах добровольців вдалося запобігти появі понад 90% заражень коронавірусом.

Перші проміжні результати випробувань показали, що вакцина, розроблена американським фармацевтичним гігантом Pfizer Inc спільно з німецькою компанією BioNTech, є на більш ніж на 90% ефективним. Результати виявилися набагато кращі, ніж більшість експертів сподівалася.

Про це повідомила в понеділок Pfizer, пишуть the Guardian та New York Times. 

У фінальній (третій) фазі випробувань вакцини взяли участь понад 43 тисяч людей у США та п'яти інших країнах, які не мали доказів попередньої коронавірусної інфекції. В результаті вдалося запобігти появі понад 90% заражень коронавірусом. 

Добровольців розділили на дві групи - одним кололи дві дози вакцини, другим - плацебо з інтервалом у три тижні, аби порівняти ефективність вакцини. Попередні результати засновані на опитуваннях 94 хворих. Випробування продовжуватимуть до моменту, коли кількість хворих на коронавірус серед учасників випробування досягне 164.

Pfizer Inc. не надала більше подробиць про ці випадки, і застерегла, що початковий рівень захисту може змінитися до кінця дослідження. Навіть розкриття таких ранніх даних вкрай незвичне.

"Сьогодні великий день для науки та людства. Перші дані результатів нашої третьої фази випробувань вакцини від COVID-19 демонструє початкові докази здатності нашої вакцини запобігати COVID-19", -  сказав доктор Альберт Бурла, голова та генеральний директор Pfizer.

Це є перспективною подією, оскільки світ з нетерпінням чекав будь-яких позитивних новин про пандемію, внаслідок якої загинуло понад 1,2 мільйона людей. Якщо тенденція у 90% захисту вакцини від інфекції збережеться, це поставить її в один ряд з високоефективними дитячими вакцинами від таких захворювань, як кір.

Pfizer планує звернутися до Управління з контролю за продуктами та ліками для надання екстреного дозволу на введення вакцини з двома дозами після того, як збере рекомендовані дані про безпеку за два місяці. До кінця року компанія хоче виготовить достатньо доз для імунізації 15-20 мільйонів людей. 

Зазначимо, перші дані випробувань вакцини оприлюднили буквально через кілька днів після того, як Джо Байден здобув перемогу над Дональдом Трампом на президентських виборах. Трамп неодноразово натякав, що вакцина буде готова до дня виборів, 3 листопада, втім, цього не сталося. 

Більше про експериментальну вакцину Pfizer і BioNTech читайте тут. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація