Екологи Данії попередили, що тушки норок можуть забруднити ґрунтові води

Екологи Данії попередили, що тушки норок можуть забруднити ґрунтові води

Екологи радять якнайшвидше викопати норок і безпечно утилізувати їх.

Тушки норок, яких в Данії екстрено знищили через зараження коронавірусом, імовірно, можуть заразити підземні води в місці поховання. Наразі в зоні ризику, згідно з дослідженнями, півострів Ютландія, який розділяє Балтійське і Північне моря.

Про це йдеться у звіті Національної геологічної служби Данії і Гренландії, повідомляє датське Radio 4.

На думку фахівців, верхні ґрунтові води вже можуть бути заражені, оскільки місця поховань норок розташовані біля використовуваних водойм. У зв'язку з цим, геологічне агентство закликає владу негайно провести заміри рівня токсинів в місцях поховання норок.

"Дослідження показує ризик зараження підземних вод на місці масових поховань норок в Ютландії, якщо нічого не зробити негайно. Існує небезпека того, що ґрунтові води під похованнями в Кельвро і Бовтрупа будуть забруднені, якщо влада не буде екстрено діяти", - йдеться в звіті.

За інформацією екологів, неподалік від Кельвро є водогосподарські споруди, і як вважають фахівці, отрути в цьому районі, імовірно,можуть потрапити і в питну воду. А місце поховання у Бовструпа розташоване поруч із водоймою, де часто купаються люди.

Екологи радять якнайшвидше викопати норок і безпечно утилізувати їх. Інший варіант - збудувати над місцями їхнього поховання дах, інакше є ризик, що дощі прискорять проникнення отрути в ґрунтові води.

Нагадаємо, у Данії, де раніше знищили усіх норок на 284 фермах країни, у яких виявили мутацію коронавірусу, тіла вбитих тварин піднялися на поверхню з неглибоких могил. Декілька тисяч норок поховали у братських могилах на військовому полігоні на глибині 1 метр. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація