Дослідники заявили про новий небезпечний штам коронавірусу в Європі

Дослідники заявили про новий небезпечний штам коронавірусу в Європі

Фото: Associated Press

Новий штам назвали 20А.

Науковці припускають, що новий штам коронавірусу, який з’явився в Іспанії, зараз є причиною більшості нових заражень COVID-19 у деяких країнах Європи. Цей штам відповідає приблизно за 80% нових випадків зараження у Британії, 60% — в Ірландії і по 40% у Франції та Швейцарії.

Про це йдеться в доповіді групи швейцарських та іспанських дослідників, які відслідковують генні мутації коронавірусу, пише BBC Україна.

Новий штам назвали 20А. EU1 і у його структурі може бути шість генетичних відмінностей від звичайного COVID-19, який став причиною поширення вірусу по всьому світу на початку весни 2020 року.

За словами фахівеця з еволюційної генетики Базельського університету Емма Ходкрофта, такого виду коронавірусу ще не бачили. Але поки немає доказів того, що наявні генні мутації впливають на швидкість його передачі або на наслідки захворювання.

Науковці вважають, що цей вірус міг поширитися по всій Європі через туристів, які влітку відпочивали в Іспанії.

Вірус, який зараз виявляють у багатьох хворих по всій Європі, безсумнівно належить до одного різновиду, який влітку зародився в Іспанії, каже професор Таня Штадлер у розмові з Financial Times.

Інший співавтор дослідження, іспанський генетик Іньякі Комас, припускає, що переможна хода 20А.EU1 почалася з якогось конкретного масового заходу, де були присутні один або кілька "суперпоширювачів".

Поки незрозуміло, чи є нова мутація більш небезпечною з точки зору заразності і протікання хвороби.

За словами Штадлер, зараз вірусологи з'ясовують, чи зачепили мутації так звані "білкові шипи", за допомогою яких вірус потрапляє в клітину людини.

Раніше в США виявили ще одну мутацію коронавірусу - D614G, - яка, за попередніми даними, є більш агресивною.

Раніше американські вчені провели дослідження та з'ясували, що пандемія коронавірусу стане причиною скорочення населення планети.

Пандемія коронавірусу: Єврокомісія профінансувала перевезення хворих між медзакладами країн ЄС

Пандемія коронавірусу: Єврокомісія профінансувала перевезення хворих між медзакладами країн ЄС

Повʼязані теми:

Наступна публікація