Фахівці Інституту імені Роберта Коха з'ясували, у яких місцях люди найчастіше заражаються вірусом, а де такої небезпеки практично немає
Останніми тижнями у країнах Західної Європи знову зростає кількість хворих на COVID-19. Станом на 24 серпня в Україні кількість тих, хто заразився коронавірусною хворобою за весь час епідемії, сягнула 108 тисяч осіб. 22 серпня було зафіксовано антирекорд – 2328 нових випадків зараження за минулу добу.
На тлі зростання статистики захворюваності на COVID-19 усе частіше постає питання, як можна захиститися від інфекції і водночас уникнути запровадження повторного локдауну. Фахівці Інституту імені Роберта Коха (RKI) спробували це з'ясувати.
21 серпня RKI опублікував результати дослідження, яке вказує на те, у кого й де найбільше шансів заразитися коронавірусом, а також що потрібно робити, аби цього не сталося.
Як поширюється коронавірус?
За даними RKI, у більшості випадків коронавірус передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Крім того, COVID-19 активно поширюється повітрям не тільки унаслідок кашлю або нежитю, а й просто внаслідок дихання – так званим аерозольним шляхом.
Водночас імовірність заразитися вірусом, торкаючись поверхні, на якій він перебуває (приміром, у супермаркеті), істотно нижча, наголошується в дослідженні. Тож фахівці вважають, що пріоритетним способом боротьби з поширенням коронавірусу, як і раніше, мають залишатися запобіжні заходи – зокрема, соціальне дистанціювання і носіння захисних масок.
Вірусом найчастіше заражаються у родині
Як наголошується в дослідженні, інфекція переважно поширюється в закритих приміщеннях, у яких важко забезпечити соціальну дистанцію. До того ж, найчастіше жителі Німеччини заражаються коронавірусом у власних сім'ях. За даними Інституту, хворий член родини в середньому інфікує 3,2 людини – як правило, тих, із ким мешкає під одним дахом.
На другому місці в переліку осередків спалаху COVID-19 опинилися будинки для людей літнього віку. Хоч ризик поширення інфекції тут значно вищий: один носій вірусу в середньому заражає 19 осіб.
Однак на найбільшу небезпеку наражаються люди, які проживають у гуртожитках для біженців: тут один заражений коронавірусом у середньому передає інфекцію 21 людині.
Наскільки небезпечно відвідувати ресторани й готелі?
Тим часом випадки зараження вірусом на свіжому повітрі трапляються набагато рідше. Школи та дитячі садки також не відіграють у поширенні COVID-19 істотної ролі. За даними RKI, у німецьких школах у цілому зафіксовано лише близько 30 осередків інфекції та 150 випадків зараження коронавірусом.
Небезпека заразитися SARS-CoV-2 у ресторанах, готелях і офісах так само невисока, говориться в дослідженні.
А що стосується громадського транспорту – приміром, потягів, то визначити рівень ризику практично неможливо, адже вирахувати пасажира, який став початковим джерелом зараження, і відстежити його контакти украй складно, вказують фахівці.
Тим часом ще одним фактором ризику є необачна поведінка громадян, наголошують у RKI. Особливо це стосується молодих людей, у яких нерідко фіксується легкий перебіг хвороби. Представники цієї групи населення часто вважають себе менш схильними до ризику і не усвідомлюють, що можуть заразити інших, пояснюють експерти.
Водночас варто зазначити, що висновки дослідження не є повністю репрезентативними: німецькі фахівці змогли простежити ланцюжки зараження лише у 27 відсотках випадків із понад 230 тисяч зафіксованих у ФРН. У решті випадків виявити початкове джерело інфекції так і не вдалося.
Раніше дослідження показало, що хворі на COVID-19 стають заразними раніше, ніж вважалося. Тепер, ймовірно, необхідно буде відстежувати усі контакти хворого за набагато триваліший період.