На п'ять розтинів лише один без діагнозу COVID-19: патологоанатом розповів, як коронавірус змінює легені

На п'ять розтинів лише один без діагнозу COVID-19: патологоанатом розповів, як коронавірус змінює легені

Фото: Associated Press

Після смерті вірус уже не такий активний, але небезпека заразитися все одно є, кажуть медики.

Журналісти ТСН поспілкувалися з лікарями, які наочно бачать смерті, що спричинила коронавірусна хвороба. Патологоанатоми розповідають: кількість роботи в них зросла в рази, надбавки за роботу в умовах пандемії їм не виплачують, а коронавірусну пневмонію, кажуть, ні з чим не переплутаєш.

Про це йдеться 23 листопада у сюжеті ТСН.19:30.

В центрі Львова у будівлі, якій уже понад 130 років, розміщений обласний морг. Один із його працівників — Дмитро Бондарев, який 20 років тому ще першокурсником вирішив: хоче бути патологоанатомом, щоб завжди знати справжній, остаточний діагноз пацієнта. Розповідає: для розтинів як із підтвердженим COVID-19, так і з підозрою, потрібен спецодяг. Після смерті вірус уже не такий активний, але небезпека заразитися все одно є. Зазвичай паталогоанатоми намагаються перечекати хоча б добу-дві. 

Поміщати тіла померлих від коронавірусу у чорні пакети уже не обов'язково. Нинішні правила дозволяють перевозити їх навіть просто під простирадлом, попередньо обробивши спецзасобами.

За статистикою Львівського обласного моргу, на п'ять розтинів лише один без діагнозу COVID-19. Лікар говорить, що легені хворого на коронавірус більше нагадують печінку.  "Легенева тканина в нормі має провалюватися під пальцями, а тут вона дуже щільна", — каже патологоанатом.

Легені змінені не лише зовні, а й усередині — через тромби.

У Дмитра Бондарева за останні пів року це 92-й розтин померлого від COVID-19. Наймолодшій пацієнтці було 40 років. Він розказує, хто вмирає від коронавірусу найчастіше. "Вражає людей старших за 60 років, вони мають складні форми, надмірну вагу і цукровий діабет", — говорить він.

Нагадують печінку: патологоанатоми показали, як коронавірус змінює легені

Нагадують печінку: патологоанатоми показали, як коронавірус змінює легені

Головне завдання лікаря — взяти зразки з різних органів. Потім лаборанти підготують зібраний матеріал для детального вивчення.  

У лікарки Олени Мазур різними скельцями закладений увесь стіл — кількість роботи в паталогоанатомів зростає  в рази. Під мікроскопом сьогодні зріз легенів 52-річного чоловіка. За життя він хворів на лімфому і не витримав коронавірусної атаки.

 "Ця людина перебувала на хімієтерапії, імунотерапії, імунітет був ослаблений", — каже лікарка-патологоанатоминя.

Лікарі розповідають, що роботу вони роблять, а обіцяних МОЗ доплат, а це 300% надбавки, так і не отримують із травня.

 У Міністерстві охорони здоров'я пояснюють: фінансування перерахували, 2,8 мільярда гривень. А майже піврічна затримка виплат — недопрацювання місцевої влади. Своєю чергою, паталогоанатоми кажуть: безкоштовно працюють останній тиждень.

"Від 1 грудня, якщо немає оплати, я вважаю нормальним припинити роботу, і не наша компетенція, чому вони не виплачуються", — говорить лікарка-патологоанатоминя Наталя Іванів.

Від серпня завантаженість патологоанатомів, зауважує керівник Львівського обласного патологоанатомічного бюро Борис Рібун, зросла в рази через роботу з інфекцією.

У місцевому Музеї хвороб убиті пневмонією легені вже стали навчальним експонатом. COVID-19 поруч з іспанкою та свинячим грипом.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація