Цьогоріч українці прикрашають свої оселі до Різдва раніше ніж зазвичай: що кажуть психологи

Цьогоріч українці прикрашають свої оселі до Різдва раніше ніж зазвичай: що кажуть психологи

Фото: Associated Press

Люди намагаються раніше готуватися до свята через карантин, носіння масок та постійний страх захворіти на COVID-19.

Цьогоріч українці значно раніше ніж зазвичай взялися прикрашати свої оселі. Психологи кажуть, що у такий спосіб ми боремося зі стресом та страхами, адже рік був непростим.

Про це у понеділок, 21 грудня, йшлося у сюжеті ТСН. 19:30.

Дехто пояснює це бажанням наблизити свято та отримати новорічний настрій. А ще так роблять ті, хто хоче, щоби рік нарешті закінчився.

Учасниця "Голосу країни" Наталія Гоголь зазвичай прикрашає ялинку перед самим Новим роком, однак цей рік, каже, став винятком. "Просто захотілося вже свята пошвидше, атмосфери ялинки і прикрас, щоби настрій був, знаєте, святковим", - ділиться співачка.

Центральне місце на ялинці Наталія залишила для популярної цього року ялинкової прикраси у вигляді смайлика в масці. "Це як нагадування, яке, я дуже сподіваюся, залишиться у 2020 році, а в 2021-му ця іграшка буде не актуальною", - додає дівчина.

Серед популярних ялинкових іграшок у цьому році також Санта Клаус із маскою, антисептиком та милом, туалетний папір і фігурки вірусу COVID-19. Коштують вони від 27 до 85 гривень за прикрасу. Українські виробники від трендів не відстають.

Боремося зі стресом та страхами: цьогоріч українці раніше ніж зазвичай прикрашають свої оселі

Боремося зі стресом та страхами: цьогоріч українці раніше ніж зазвичай прикрашають свої оселі

Тим часом американець Адам Гарнер розповідає про те, як прикрашав свій український будинок. За його словами, у США за традицією готуватися до Різдва починають наприкінці листопада, одразу після Дня подяки. Втім, у цьому році на його батьківщині "створювати свято" розпочали раніше 

"Уже в останні роки багато хто до Дня подяки має ялинку, й особливо цього року, бо люди хотіли вже свята", - каже Гарнер і додає, що Різдво є його найулюбленішим святом. Адам радий тому, що в Україні Різдво святкують двічі, тож його ялинка стоятиме на два тижні довше ніж у США.

"В Америці вже 26 грудня люди прибирають різдвяні речі, щоби будинок був чистим на Новий рік", - розповідає він.

Карантин, носіння масок та постійний страх захворіти на COVID-19 - через усе це, кажуть психологи, люди намагаються якомога раніше готуватися до свята. У такий спосіб, зокрема, відволікаються і створюють собі святковий настрій, а за допомогою "ковідних" ялинкових іграшок намагаються зробити епідемію менш страшною для сприйняття.

"Людина з давніх давен справлялася з проблемами, символізуючи якісь речі. І людям, які можуть зустрітися зі своїм страхом, легше його долати", - каже психологиня Катерина Ґольдсберґ.

Але забобонним людям психологи такі прикраси купувати і дарувати не радять, навіть заради жарту.  

Нагадаємо, чимало людей думають про те, чи можна буде зібратися навколо ялинки з родиною та друзями на це Різдво і не заразитись коронавірусом. Якщо припустити, що серед гостей буде одна інфікована людина, то коли люди зберуться разом у закритому невеликому приміщенні, ризик зараження коронавірусом зростає у декілька разів. Про це свідчать дані інтерактивного інструменту від німецького видання Die Zeit.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація