"Цифри не вражають": у США готуються вже найближчими днями сертифікувати перші ліки від коронавірусу

"Цифри не вражають": у США готуються вже найближчими днями сертифікувати перші ліки від коронавірусу

Фото: Associated Press

Медична наукова спільнота поставилася до новини з обережністю.

30 мільйонів американців із початку епідемії COVID-19 залишилися без роботи. Це майже одна п'ята всієї робочої сили Америки.

Тому на цьому тижні у понад половині штатів країни частково скасовують карантин, відкриваючи ресторани, магазини, спортзали, подекуди - навіть кінотеатри.

Найближчими днями в країні можуть сертифікувати перші ліки від коронавірусу. Про це повідомляють, не чекаючи кінця клінічних дослідів і публікацій у науковій спільноті. Препарат розробляє місцева компанія "Гілеад", йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

Зазначається, що противірусний препарат "Ремдесівір" тестують вже кілька років, його розробили в 2015 році проти еболи, схожу схему лікування зараз застосовують і щодо хворих на COVID-19 пацієнтів.

Головний вірусолог країни Ендрю Фаучі заявив: сподівається, що Управління по санітарному контролю найближчим часом в екстреному порядку ухвалить нові ліки.

"Хоча 31 відсоток покращення - це не ривок на 100 відсотків, але це дуже важливий доказ, бо фактично ми маємо підтвердження, що ліки можуть блокувати цей вірус", - стверджує голова Національного інститут алергій та інфекційних захворювань Ендрю Фаучі. 

Медична наукова спільнота поставилася до новини з обережністю, адже саме наукової інформації від тих, хто випробовує ліки, бракує. Більше того, раніше видання "Файненшл Таймз" публікувало, посилаючись на свої джерела і чернетку доповіді ВООЗ, інформацію, що "Ремдесівір" провалив перші ж клінічні дослідження. Це обрушило акції фармакологічної компанії "Гілеад", що стрімко йшли вгору останні тижні. Компанія виправдовувалася: чернетка не відображає ситуації, мовляв, клінічні дослідження не провалили, а скасували.

"Озвучені цифри, наче, не вражають, і ніхто їх не підтвердив. Але якщо ми говоримо про всіх пацієнтів - від легкої форми, до тих, хто не здатен дихати без апарата штучної вентиляції легень - ідея, що можна на 30 відсотків зменшити загальну смертність - це дуже хороша цифра", - зазначає професор університету Вандербільда Марк Денісон.

З численних джерел зараз лунають застереження про те, що коли відкритися занадто рано, то нової хвилі епідемії не уникнути, і накриє вона восени, а вакцини до того часу ще не буде. 

"Уявіть себе в японському метро в час пік. Що ви можете бачити, коли ви у вагоні? Самі лише однакові голови. Ось так вірус бачить наша імунна система - і безпорадна перед ним", - розповідає вірусолог з Меріленду Грегорі Гленн, і пояснює: вони вчать імунну систему знаходити саме той вірус, котрий потрібно знищити.

"Але завдяки нашій технології, імунна система бачить не набитий вагон, а вагон із п'ятьма пасажирами. Тож вона розрізняє зачіску, колір галстуку, які брюки, які туфлі. Ці ознаки вірусу не змінюються, адже йому теж потрібні стабільні частини для функціонування", - додає Гленн.

Найближчими днями США можуть сертифікувати перші ліки від коронавірусу

Найближчими днями США можуть сертифікувати перші ліки від коронавірусу

“Новавакс” - одна з приблизно семи десятків компаній світу, яка шукає захист від коронавірусу. У травні зразок вакцини почнуть тестувати на людях. Інша компанія вже двічі ввела експериментальну дозу вакцини від коронавірусу добровольцям. Тепер медики уважно стежать за їхнім станом.

"Перша фаза та друга фаза не показують ефективність вакцини, а показують безпеку. У вакцин можуть бути побічні ефекти, а це просто спостереження, активне спостереження за хворими. Це абсолютно нова вакцина, новий вірус. І поки що жодних відхилень виявлено не було", - пояснює керівник регіональної мережі клінік Kaiser Permanente Олександр Ракул. 

Ризиків захворіти на COVID-19 у добровольців, які тестують вакцину, немає. Це раніше вакцини робили на основі вбитого чи ослабленого вірусу або бактерії. Сучасні розробки містять безпечні частинки генетичного коду самого вірусу.

"Я б назвала ДНК-вакцини чимось на зразок плакатів від ФБР. Що ми робимо, ми показуємо організму малюнок вірусу, як він точно виглядає - аби можна було розпізнати ворога", - зазначає віцепрезидент дослідницького відділу компанії Inovio Pharmaceuticals Кейт Бродерік.

"Шиповидний білок дуже важливий для коронавірусу, бо він прив'язується до рецептора людської клітини, наче космічний корабель сідає на космічну станцію. Щойно це відбувається - шиповидний білок вводить генетичний матеріал з вірусу до людської клітини і тоді клітина починає виробляти нові віруси", - продовжує вірусолог Грегорі Гленн

Цей процес потрібно заблокувати. Імунну систему вчать знищувати білок вірусу до того, як той починає свою руйнівну дію в організмі. За нормальних умов на ці випробування може піти до восьми років. Пандемія змушує учених всього світу пришвидшитися, але чекати на безпечну, ліцензовану вакцину можна лише за рік-півтора. Головне потім - достатня її кількість.

Тим часом останнє опитування, проведене “Фондом демократії”, показує: майже третина американців продовжує вірити, що вакцина від коронавірусу вже існує, але її приховують від народу.

Зі Сполучених Штатів кореспондентка ТСН Яна Слєсарчук.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація