Чому вакцина проти грипу може захистити від коронавірусу: лікар дав пояснення

Чому вакцина проти грипу може захистити від коронавірусу: лікар дав пояснення

Фото: unsplash.com

Грип і коронавірус передаються однаково і мають спільні детермінанти і можуть конкурувати між собою за можливість репродукції у клітинах.

Вакцинація від грипу та дотримання карантинних правил зможуть знизити темп поширення інфікування коронавірусом та грипом.  Обидві інфекції передаються однаково повітряно-краплевим шляхом, а отже якщо усі будуть носити засоби захисту, то й поширення вірусу не буде.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів лікар-інфекціоніст, кандидат медичних наук, доцент кафедри інфекційних хвороб ЛНМУ ім. Данила Галицького Олександр Герасун. 

"Станом на сьогодні захворюваність на грип є мінімальною. Плюс – багато людей зробили щеплення, зрозуміло, що недостатньо для створення колективного імунітету, але все ж досить багато. Моя особиста думка – епідемії грипу не буде. Обґрунтую. Річ у тім, що і грип, і коронавірусна інфекція передаються однаково – повітряно-крапельним шляхом. Якщо всі будуть носити маски, якщо у нас буде карантин, то не будуть поширюватися ані коронавірусна інфекція, ані будь-яких захворювання, що передаються повітряно-крапельним шляхом", - говорить лікар.

Він додає, що думки фахівців стосовно епідемії грипу різняться.

"Існує така інформація, що вірус грипу та коронавірусу мають спільні детермінанти, і що нібито вакцина від грипу у якийсь спосіб захищатиме й від зараження коронавірусом. Друге. І коронавірус, і грип розвиваються в клітинах дихальних шляхів, і є ймовірність, що вони будуть конкурувати між собою за можливість репродукції у цих клітинах і будуть пригнічувати один одного", - розповідає Олександр Герасун.

Нагадаємо, що підхопити коронавірус не хоче ніхто. Хвороба може пройти безсимптомно, а може укласти на лікарняне ліжко. Медики радять передусім не панікувати.

Президенти США готові вакцинуватись публічно, а у Європі сповільнили темпи поширення коронавірусу

Президенти США готові вакцинуватись публічно, а у Європі сповільнили темпи поширення коронавірусу

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація