Чому в Росії настільки низький рівень смертності від коронавірусу і чи можливо це – CNN

Чому в Росії настільки низький рівень смертності від коронавірусу і чи можливо це – CNN

Фото: Associated Press

За останній місяць РФ входить до лідерів серед країн світу за темпами приросту заражених.

Протягом майже двох тижнів у щоденному прирості нових випадків зараження коронавірусом лідирували три країни: США, Росія і Бразилія. Це має певний сенс, адже кожна з цих країн входить в десятку найбільш густонаселених країн з населенням понад 125 мільйонів людей і в кожній з них є кілька дуже багатолюдних міст.

Крім того, кожна країна була дезорганізована і не повірила, коли хвороба облаштувалася в їхньому регіоні, йдеться у матеріалі CNN.

Але одна важлива відмінність відокремлює Росію від двох інших країн. За даними Університету Джона Гопкінса, в понеділок в Сполучених Штатах, які були в розпалі пандемії майже два місяці, рівень смертності від Covid-19 становив 6%; у Бразилії, яка страждає протягом місяця, смертність становить майже 7%. А в деяких частинах Західної Європи, включно з Італією, Францією, Іспанією, Бельгією і Великою Британією, рівень смертності становить понад 10%.

Але в Росії, де пандемія розпочалася приблизно в той же час, що і в Бразилії, рівень смертності становить менше 1%. Як це може бути?

Начальниця відділу інфекційних захворювань Міністерства охорони здоров'я Росії, докторка Олена Маліннікова пояснює це просто: низька смертність обумовлена ​​своєчасним виявленням інфекції, а також тим фактом, що росіяни, як правило, звертаються до лікаря незабаром після появи симптомів.

Російські журналісти повідомляють, що понад 60% всіх діагностованих у країні випадків були в Москві, де населення молодше і здоровіше, ніж у сільській місцевості. Незалежно від причини, вкрай низький рівень смертності є досить несподіваним. Порівнявши різні фактори можна зрозуміти, що ж насправді відбувається в РФ.

Різниця в тестуванні між Росією і Бразилією величезна. Доктор Маліннікова і російські лідери повинні бути дуже гордими. На момент написання матеріалу вони протестували 40 995 людей на мільйон населення. Навпаки, в Бразилії дуже низький показник - 3 459 тестів на мільйон громадян. (Для порівняння, в США показник становить 30 937 на мільйон).

Як ми бачили в Швейцарії, Німеччині та інших країнах з великим тестуванням, показники смертності починаються з низького рівня, тому що виявлено дуже багато випадків, і ніколи не переходять до серйозних захворювань, хоча у міру того, як епідемія в Німеччині визріла, коефіцієнт смертності збільшився з менш ніж 0,5% до близько 4,5%.

Глибока різниця в тестуванні дійсно може бути головною причиною, але інші фактори можуть сприяти ризику смерті від інфекції Covid-19, зокрема стать, похилий вік, хвороби серця, хронічні захворювання легень, діабет і ожиріння, для яких порівняльна інформація по всій країні доступна. Слід зазначити, що в Росії високий рівень цих супутніх захворювань, особливо серед чоловіків.

Фото: Associated Press

На жаль, ні Росія, ні Бразилія не надали багато інформації про розподіл випадків і смертності в своїй країні за віком і статтю, хоча в кінці квітня Бразилія повідомила, що 59% випадків смерті від коронавірусу були у чоловіків. Однак, згідно з даними Світового банку, 15% населення Росії старше 65 років порівняно з Бразилією в 9% (в США - 16%). Ця різниця може свідчити про те, що рівень смертності в Бразилії буде нижчий, ніж в Росії.

Серцеві захворювання також набагато більш поширені у Росії, ніж в Бразилії. Недавнє дослідження показує, що частота ускладнень серцево-судинних захворювань в Росії, щонайменше, вдвічі вищою, ніж у Бразилії, що є ще однією причиною, за  якою смертність від Covid-19 в Бразилії має бути нижчою, а не вищою, ніж в Росії.

Статистичні дані про поширеність хронічних захворювань легень за країнами відсутні. Проте, куріння, основна причина захворювань легенів, частіше зустрічається в Росії (57% чоловіків і 23% жінок), ніж в Бразилії (17% чоловіків і 10% жінок). Водночас смертність від хвороб легенів нижча в Росії (14,5 на 100 000), ніж в Бразилії (26,6 на 100 000).

У Росії діабет зустрічається приблизно вдвічі рідше (6%) в порівнянні з Бразилією (10%), тоді як показники ожиріння приблизно однакові: станом на 2016 рік Росія посідала 70-те місце в світі з 23-відсотковою поширеністю, а в Бразилії - 22%, 82-е місце в світі. (Для порівняння, у Сполучених Штатів був 12-й найвищий показник в 36%).

Таким чином, відомі і вимірні чинники ризиків важкої хвороби вказують на те, що в Росії рівень смертності, принаймні, мав бути такий самий, якщо не вищий, ніж у Бразилії.

Отже, чи має рацію докторка Маліннікова? Чи дійсно різниця пов'язана з тестуванням і, мабуть, ефективною російською системою охорони здоров'я?

Можливо, але можуть бути й інші способи пояснити відмінності. Наприклад, ми не знаємо, як Росія визначає смерть від коронавірусу. Якщо людина з хворобою серця вмирає з інфекцією, що саме стає "причиною"? Як швидко в Москву надходить інформація з сільської місцевості, де рівень смертності може бути вищий, з огляду на більш високий рівень супутніх захворювань? А як щодо смертей в будинках для людей похилого віку – чи включені вони як смерті від Covid-19, навіть якщо тест не проводився?

Як і в США, і в інших місцях, точна класифікація смерті, пов'язаної з Covid-19, залишається дуже важливою для розуміння хвороби і ефективності наших спроб боротьби з нею. Однак упевненість в тому, як саме людина померла, залишається дуже важким визначенням.

Хвороби не залежать одна від одної: у людини з серцево-судинними захворюваннями, як і очікувалося, пневмонія буде гіршою, ніж у людини без серцево-судинних захворювань - але чи повинна людина померти від цього, якою є справжня причина смерті? Ймовірно, це колізія хвороб, які в сукупності вражають людину, а не якась одна конкретна причина.

Це означає, що причину смерті можна визначати різними способами, залишаючи її водночас точною. І з такою хворобою, як Covid-19, де політична напруженість очевидна у багатьох країнах, ця можливість (і спокуса її використовувати) нагадує страшну фразу, яку зазвичай приписують радянському лідеру Йосипу Сталіну, хоча зовсім не ясно, чи сказав він це: "Значення має не той, хто голосує, а той, хто підраховує голоси".

Іншими словами, рівень смертності від Covid-19 в Росії і в усьому світі визначається не узгодженим на міжнародному рівні визначенням, а органами влади, які про це повідомляють. Ще раз, ми можемо виявити, що наше розуміння Covid-19 поставлено в глухий кут абсолютно новою невизначеністю – і вона взагалі не медична, а повністю продукт політичних обчислень.

Російські хакери атакували британські університети, що займаються розробкою вакцини від вірусу

Російські хакери атакували британські університети, що займаються розробкою вакцини від вірусу

Повʼязані теми:

Наступна публікація