Чому хворим з коронавірусом так потрібен кисень: лікар пояснив деталі

Чому хворим з коронавірусом так потрібен кисень: лікар пояснив деталі

Фото: Associated Press

Євген Дубровський наголосив, що не допустити тривалої гіпоксії – першочергова профілактика важких незворотніх наслідків.

Ні для кого не секрет, що ліків від коронавірусу немає. У контексті респіраторних захворювань головну роль відіграє власний імунний захист. Але саме у випадку COVID-19 у частини пацієнтів імунна система дає збій , і вони хворіють у важкій формі. Відповідно, їм потрібен кисень.

Про це повідомив лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський у Facebook.

"Вже точно відомо, чому частина пацієнтів потребує кисню. В усьому винний інтерстиційний набряк легень. Простими словами – це набряк та потовщення простору між альвеолою та легеневим капіляром. В гірших випадках рідина із судини просочується і в альвеолярний простір, що вже  можна побачити на УЗД легень. Від розміру (площини) набряку прямо залежить важкість перебігу захворювання", - пояснює лікар.

Дубровський додає, що потовщення інвестиційного простору погіршує газообмін у легенях. Кисень не може швидко проходити із просвіту альвеол у кров, до еритроцитів та гемоглобіну. А якщо ще і рідина в легенях – тим паче. Все це призводить до гіпоксії – нестачі кисню клітинам.

"Зрозуміло, що лікування таких пацієнтів спрямоване на припинення імунної агресії та зменшення набряку. Але в першу чергу треба відновити концентрацію кисню в кров’яному руслі та терміново зупинити кисневе голодування клітин. Чистий кисень по градієнту концентрації краще проходить через аерогематичний бар’єр, навіть попри набряк. Це найефективніший та найдієвіший спосіб подолання гіпоксії. Набряк зменшується поступово, на це потрібен час. У випадку лікування важких пацієнтів часу катастрофічно не вистачає. Необхідна термінова корекція газового складу крові та насичення клітин киснем", - зазначає він.

Дубровський наголосив, що гіпоксія сама по собі надзвичайно небезпечна, адже провокує каскад патологічних реакцій, які ще швидше посилюють набряк легень, сприяють запальному процесу та, особливо, тромбоутворенню.

"Поки весь світ шукає ліки від коронавірусу та засоби профілактики важких ускладнень, головне в лікуванні важких форм COVID-19 – це кисень. Не буде кисню – буде висока смертність. Буде кисень – буде ефективне лікування для хворих, які перебувають у стаціонарі", - додав інфекціоніст.

Лікар зазначив, що пульсоксиметр – головний інструмент для визначення стану важкості хворого. "Вже потім, УЗД, рентген, аналізи. Не допустити тривалої гіпоксії – першочергова профілактика важких незворотніх наслідків", - підсумував Дубровський.

 

☣ Чому ковідні хворі часто потребують кисень? Складні речі простими словами. ▪ Ні для кого вже не секрет, що ліків...

Опубліковано Лікаром Дубровським Середа, 9 грудня 2020 р.

 

Нагадаємо, лікарка-фізіопульмонологиня Анна Анікєєва пояснила, чи повністю відновлюються легені після коронавірусу.

Читайте також: 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація