Чим "пахне" COVID-19: лікар назвав симптоми тривалого коронавірусу

Чим "пахне" COVID-19: лікар назвав симптоми тривалого коронавірусу

Фото: Associated Press

До великої кількості пацієнтів після одужання від коронавірусу не повертається нюх, а замість звичних запахів вони відчувають запах риби, сірки тощо.

Тривалі симптоми COVID-19 можуть включати в себе різноманітні "огидні" запахи. Пацієнти скаржилися на запах риби, паленого та сірки.

Про це розповідають Sky News.

Втрата нюху є симптомом коронавірусу, але деякі люди з тривалим COVID-19 виявляють неприємні запахи через місяці після зараження вірусом. Вони розповідають, що відчувають сильний запах риби, сірки, тостів, що підгоріли.

Незвичайний побічний ефект відомий як паросмія - означає спотворення запаху - і може непропорційно впливати на молодь та медичних працівників.

Британський хірург та отоларинголог, професор Нірмал Кумар назвав симптом "дуже дивним і дуже унікальним". Він закликав Громадське здоров'я Англії додати його до списку симптомів кілька місяців тому.

Він зазначив, що серед тисяч пацієнтів, які лікуються від довготривалої аносмії у Великій Британії, дехто переживає паросмію.

"Сьогодні вранці я побачив двох хворих на парозію. Один сказав, що вони можуть відчути запах риби замість будь-якого іншого запаху, а інший може відчути запах печіння, коли навколо немає диму. Обидва вони є медичними працівниками", - розповів Нірмал Кумар.

Довготривалий COVID - це термін, що описує наслідки коронавірусу, який може тривати протягом тижнів або місяців після початкової хвороби. Через кілька місяців після зараження COVID-19 деякі люди все ще борються за своє здоров'я. Охарактеризувавши його як "нейротропний вірус", професор Кумар пояснив: "Вірус впливає на нерви в носі - це як шок для вашої нервової системи, і нерви не функціонують".

Благодійна організація AbScent, яка надає підтримку людям із розладами запаху, збирає інформацію від тисяч хворих на аносмію та паросмію у партнерстві з ЛОР Великої Британії та Британським ринологічним товариством для сприяння розробці методів лікування.

Вони рекомендують кожному, хто постраждав від паросмії, пройти "тренінг запаху", який передбачає нюхання олії троянди, лимона, гвоздики та евкаліпту щодня протягом 20 секунд, щоб повільно відновити нюх.

Нагадаємо, що до тестів на коронавірус потрібно ставитись скептично. Під час вираженого коронавірусу ПЛР у 30% випадків показує негативний результат, а кількість людей, які просто продають тести з будь-якими необхідними вам результатами - дуже велика. Про це заявив лікар Євген Комаровський під час інтерв'ю на своєму каналі в YouTube.

Коронавірус у ЄС: як європейці готуються до наймасштабнішої в історії вакцинації

Коронавірус у ЄС: як європейці готуються до наймасштабнішої в історії вакцинації

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація