Чи повністю відновлюються легені після коронавірусу: лікарка пояснила нюанси

Чи повністю відновлюються легені після коронавірусу: лікарка пояснила нюанси

Фото: Associated Press

За словами Анни Анікєєвої, відновлення легень відбувається протягом трьох місяців.

У пацієнтів, які не мали тяжкого перебігу коронавірусу, середній період відновлення триває до двох-трьох місяців.

Про це в ексклюзивному коментарі ТСН.ua заявила лікарка-фізіопульмонологиня Київської міської клінічної лікарні №5 Анна Анікєєва. 

Анікєєва розповіла, що багато пацієнтів скаржаться на неповне відновлення нюху та смаку, слабкість. Ті пацієнти, які мали тяжку пневмонію, можуть довго потребувати кисню — навіть продовжувати амбулаторне лікування вдома з кисневим концентратором. "Час перебування на конценраторах різний: від декількох днів до тижнів", — додала вона.

"Що може допомогти відновитися? Прогулянки на свіжому повітрі, збалансоване харчування, дихальні вправи: видих через прикриті губи. Але найголовнішим і фізіологічно близьким — є хода. Спокійні прогулянки лісом", — наголошує лікарка.

Щодо харчування – фізіопульмонологиня радить вживати різноманітну їжу, збагачену вітамінами і рослинними жирами, рибу.

"Відновлення легень відбувається протягом трьох місяців. А там, якщо легка форма, легені відновлюються повністю, а якщо важка пневмонія, можуть залишатися рубцеві фіброзні зміни, по типу шрамів на шкірі. Чи має це якісь наслідки? Швидше,  відтерміновані. Тобто шрами зменшують поверхню легень, що проводить кисень. З віком може з'являтися задишка. Але це лише у випадку, якщо людина перехворіла важко", — зазначила Анна Анікєєва.

Нагадаємо, в Україні вже визначились, як відбуватиметься вакцинація від коронавірусу.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація