Передозування та самолікування можуть мати побічні ефекти.
У світі лікарі та науковці нині активно шукають ліки від нового коронавірусу COVID-19, а також способи профілактики. Зокрема, досліджують, чи допоможуть не хворіти цинк та вітамін С.
Про це розповіла ТСН.Тиждень Валентина Голобородько - лікарка-госпіталістка у Montefiore Medical Center, що розташований у Бронксі, місто Нью-Йорк.
"Із вітаміном С було два великі дослідження. В одному високі дози вітаміну С зменшували смертність у хворих з сепсисом, тобто з дуже важкою інфекцією загалом. Друге дослідження було рік тому, що підтвердило ефективність високих доз вітаміну С внутрішньовенно при гострому респіраторному дистрес-синдромі. Оскільки під час коронавірусу у хворих спостерігається і те, й інше, тож є привід думати, що вітамін С внутрішньовенно буде ефективним для лікування в першу чергу важких хворих у реанімаціях. І нині проводиться випробування саме такого способу введення вітаміну С, дуже високих доз, цим хворим. Малі дози вітаміну С – немає приводу думати, що вони якось можуть запобігти COVID-19 чи полегшать його перебіг. Кому може допомогти вітамін С – це тим, в кого є нестача цього вітаміну в організмі. Але тест на вміст вітаміну С дуже дорогий, тому дешевше придбати біодобавку з цим вітаміном і її вживати, якщо ви думаєте, що у вас може не вистачати його", - сказала лікарка.
Нестача вітаміну С спостерігається у людей, які не споживають фрукти та овочі щоденно.
"Або ж у людей з хворобами – діабетом чи нирковою недостатністю. Для таких людей для нормалізації функції імунітету, і, можливо, він і вбереже людину від хвороби, просто тому, що імунна система працюватиме нормально. Але підвищені дози вітаміну С – немає таких даних, що вони якось запобігають цій хворобі. Крім того, надлишок вітаміну С ми все одно виділятимемо з сечею, він не накопичуватиметься", - пояснила Валентина Голобородько.
Під час вживання вітаміну С необхідно застосовувати засоби безпеки.
"Дози понад два грами на день можуть визвати побічні ефекти – болі в животі, нудоту, діарею. А ще більші дози можуть сприяти утворенню ниркового каменю. Наша звичайна доза – близько 75 мг на день", - зазначила лікарка.
У минулому дослідження показали, що цинк ефективно уповільнює реплікацію вірусів, що викликають застуду.
"Було велике дослідження, де люди з застудою вживали цинк у льодяниках – 0,13 мг кожні дві години. І в них симптоми застуди скоротились на три дні. Також було дослідження близько 10 років тому, що цинк може інгібувати реплікацію вірусу SARS, який є майже близнюком COVID-19. Спираючись на ці дані, є надія, що цинк якось запобігатиме захворюваності на COVID-19 або робитиме його перебіг легшим. Цинк нині також вивчається. Нестача цинку в організмі – достатньо нечасте явище, але, спираючись на ці дослідження, можна намагатись вживати невеликі дози цинку, бажано не перевищувати дозу 150 мг на день. Також бажано уникнути вживання цинкових спреїв у ніс, оскільки можна втратити відчуття запахів – у нього є такий побічний ефект. І дози більше 150 мг на день можуть бути токсичними", - наголосила лікарка.
Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.
Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.
Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.
В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був виписаний з лікарні.
Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:
- уникати контактів з тваринами;
- не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
- уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
- регулярно та ретельно мити руки.
Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.
Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!