Централізоване подавання кисню чи концентратори: Дубров пояснив, що є більш ефективним за COVID-19

Централізоване подавання кисню чи концентратори: Дубров пояснив, що є більш ефективним за COVID-19

Фото: УНІАН

Найкращий варіант у лікарнях — централізоване подавання кисню.

Кисневий концентратор не є панацеєю від COVDI-19, однак такий апарат може врятувати тисячі життів. Водночас найкращий варіант — все-таки централізоване подання кисню. 

Про це сказав лікар, президент Асоціації анестезіологів Сергій Дубров, 3 грудня в прямому ефірі ток-шоу "Право на владу". 

"Концентратори — це не найкращий засіб, але той, який може врятувати тисячі життів українців. Ідеальний варіант — забезпечення централізованим розведенням кисню, кріоциліндрами або стаціонарними великими концентраторами, які мають велику потужність. Цей варіант був би найкращий.

Концентратор у приміщенні — так, дійсно, для багатьох пацієнтів це є рятівним методом. І зокрема виходом із ситуації щодо забезпечення киснем. Це не надто дешево, але швидко вирішується і певним чином допомагає з проблемою. Але ідеальний варіант — централізоване подавання кисню", — пояснив лікар. 

Зазначимо, кисневий концентратор —- це апарат, який виділяє молекули оксигену з навколишнього середовища і видає їх у вигляді чистого потоку. Однак концентратори лише збагачують повітря киснем, а не видають медичний продукт. І якщо для домашньої реабілітації це порятунок, то для медзакладів найкращий варіант — спеціальні кисневі станції.

Хворого на COVID-19 лікують 95-97% кисневим концентратом, адже у повітрі, яким ми дихаємо, міститься всього 21% кисню.

В Україну щодня літаками доправляють 100-200 кисневих концентраторів, які необхідні під час лікування коронавірусу. В середньому один кисневий концентратор коштує 50-60 тисяч гривень. Передусім їх придбали заможніші люди, які можуть собі його дозволити. 

Президент Асоціації анестезіологів розповів, як вирішити ситуацію із забезпеченням кисню в лікарнях

Президент Асоціації анестезіологів розповів, як вирішити ситуацію із забезпеченням кисню в лікарнях

Повʼязані теми:

Наступна публікація