"Це не українське ноу-хау": Шмигаль пояснив логіку карантину вихідного дня

"Це не українське ноу-хау": Шмигаль пояснив логіку карантину вихідного дня

Фото: УНІАН

Голова Кабміну заявив, що згідно з дослідженнями вчених, найбільше люди інфікуються у домогосподарствах та на робочих місцях.

Прем'єр міністр України Денис Шмигаль під час виступу у Верховній Раді пояснив логіку введення карантину вихідного дня.

Про це він заявив 17 листопада на черговому засідання українського парламенту.

"Давайте пояснимо сьогодні логіку карантину вихідного дня, аби її зрозуміли і наші народні депутати, і наші українці. По-перше, це не українське ноу-хау. Ми бачили ефективність від карантину вихідного дня, коли його запровадили Туреччина та Ізраїль. Наприклад, в Ізраїлі саме завдяки карантину вихідного дня вдалося зменшити захворюваність на COVID - не зупинити, а зменшити на 20%. По-друге, німецький інститут Роберта Коха провів ґрунтовне дослідження на основі аналізу більш, ніж 200 тисяч випадків зараження. Тобто вчені вивчили більш, ніж 200 тисяч протиепідемічних розслідувань. І головний висновок - це те, що інтенсивний тривалий особистий контакт у закритих приміщеннях пов'язаний з найвищим ризиком передачі інфекції. У яких же місцях люди заражаються, згідно з дослідженнями німецької наукової установи? Перше - звичайно, це домогосподарства та робочі місця", - наголосив очільник уряду.

Шмигаль додав, що обмеження контактів на роботі - це повний локдаун, про який сьогодні не йдеться. "Щодо робочих місць, обмеження контактів в такому випадку - це і є повний локдаун, про який ми сьогодні не хочемо говорити і запроваджувати. Хоча ми закликаємо компанії посилити заходи безпеки своїх співробітників. Ті співробітники, які можуть працювати дистанційно, мають перейти на дистанційну форму роботи. Ті, чия праця неможлива без присутності на робочому місці, звісно, мають дотримуватися всім відомих і зрозумілих засобів соціальної дистанції та носити маски. Але повністю уникнути ризику зараження на робочому місці, звісно, неможливо", - зазначив голова Кабміну.

Він пояснив, що високий ризик зараження, згідно з дослідженнями вчених, є і у місцях культурного і соціального дозвілля, роботу яких якраз і забороняє карантин вихідного дня.

"Друге джерело поширення вірусу - це закриті приміщення, де перетинаються різні соціальні групи людей. Ще один ключовий висновок, який відображений в німецькому дослідженні і в моделюванні Стенфордського університету, - це те, що в місцях культурного і соціального дозвілля, де люди проводять багато часу, значно збільшується ризик зараження. І найбільше часу в місцях дозвілля, як зазначають науковці на підставі вивчення даних про пересування, люди проводять саме на вихідних. Коли профільні асоціації наводять приклад, що у вихідні дні ресторани і бари заробляють в середньому від 40% до двох третин своєї тижневої виручки, свого тижневого обороту, ця інформація, власне, підтверджується. Отже, головний висновок: якщо зменшимо соціальні контакти людей хоча б на вихідні, ми зможемо хоча б частково розірвати ланцюг захворюваності. Згідно з прогнозом дослідження, яке я згадував (в тому числі для міста Чикаго), падіння рівня мобільності людей на 57% дозволяє зменшити кількість можливих випадків зараження у 6,2 рази", - переконаний Шмигаль.

Нагадаємо, 11 листопада уряд ухвалив рішення про запровадження в Україні карантину вихідного дня від 14 до 30 листопада. Він передбачає, що у суботу та неділю в країні працюватимуть лише заклади критичної інфраструкути: продуктові магазини, аптеки, поштові відділення та АЗС.

Карантин вихідного дня можуть скасувати

Карантин вихідного дня можуть скасувати

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація