"Будуть ще нові штами": лікар розповів, чи варто боятися мутованого коронавірусу

"Будуть ще нові штами": лікар розповів, чи варто боятися мутованого коронавірусу

скріншот з відео / "Міжнародний рух "Місія в професії", Facebook

Лікар Павло Сільковський каже, що коронавірус продовжить мутувати, з цим потрібно навчитися жити.

Велика Британія заявила про появу нового штаму мутованого коронавірусу "VUI – 202012/01", який передається набагато легше, аніж його попередники. У коментарі ТСН.ua лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Павло Сільковський розповів, що мутація коронавірусу була прогнозованою і в цьому немає нічого дивного, а страх людей перед новою недугою "підігрівають" науковці.

"У мене таке враження, що страх і паніка настільки заволоділи людством, що просвіту в найближчій перспективі не видно. Прикро, що на підтримку цього страху задіяна і наукова спільнота. Виявили новий штам вірусу. Але від самого початку всім було відомо, що це РНК-вмісний вірус і він може швидко мутувати", — розповів нам Павло Сільковський.

Лікар провів паралелі між коронавірусом і грипом, зазначивши, що щороку грип також мутував, утім, вже зараз його в Україні майже немає.

"З іншого боку, практично кожного року ми мали новий штам вірусу грипу. І якось же людство продовжувало жити. І кордони не зачинялися, і літаки продовжували літати. А тепер локдаун за локдауном, обмеження, комендантські години. Але ж коронавірус почав поширюватися приблизно рік тому. І що дивного, що новий рік приніс новий штам? З грипом раніше було так само. Але вже новий рік, а у нас практично немає грипу. Тоді, як раніше до нового року ми мали вже значну кількість хворих", — зазначає медик.

Павло Сільковський припускає, що люди, які перенесли коронавірусну хворобу, є більш стійкими до грипу.

"За моїми спостереженнями ті, які на початку 2020-го перехворіли на звичайний грип і ГРЗ, потім деякий час не хворіли на COVID-19 навіть після підтвердженого контакту з хворими. Припускаю, що перехворілі на COVID-19 будуть більш стійкими до захворювання на цьогорічний грип. Чому немає досліджень з цього приводу? Щоб хоч якийсь оптимізм на фоні світової істерії", — сказав лікар.

На думку Павла Сільковського, нові штами коронавірусу з'являтимуться все більше, тому люди повинні морально бути до цього готовими.

"Моя позиція — потрібно навчитися з цим жити. Так, мають бути деякі нові правила поведінки і комунікації. Але зачиняти все навколо, лякатися одне одного, істерити — не вихід. Інакше від страху помреш швидше, ніж від нових штамів. Бо вони будуть все нові й нові. Можна заборонити весь транспорт — тоді гарантовано не буде ДТП і смертей від них. Але ж це принесе нові проблеми. Чи не так? Так і тут. Потрібно впроваджувати розумні і логічні правила, а не продукувати все нові заборони і покарання", — вважає Павло Сільковський.

За словами лікаря, панікувати щодо появи нового штаму коронавірусу не потрібно.

"У нас нарощені потужності лабораторій, збільшується кількість ліжок з киснем, лікарі мають неабиякий досвід. Сьогодні ми набагато більш готові до зустрічі з новими штамами, ніж рік тому. То навіщо тоді лякатися?", — додав медик.

Нагадаємо, перший випадок нового штаму коронавірусу виявили в Англії. Про виявлення мутованого коронавірусу влада Великої Британії заявила 14 грудня. Відомо вже про понад тисячу випадків зараження цим новим штамом. 19 грудня британський уряд вирішив посилити карантин від 20 грудня.

Україна може призупинити авіасполучення з Британією через новий штам коронавірусу

Україна може призупинити авіасполучення з Британією через новий штам коронавірусу

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація