Британія розпочала масове щеплення від коронавірусу: відповіді на головні запитання про вакцину

Британія розпочала масове щеплення від коронавірусу: відповіді на головні запитання про вакцину

Фото: Associated Press

Британські експерти оптимістично налаштовані щодо ефективності та безпеки препарату.

Велика Британія стала першою країною в світі, яка схвалила вакцину від коронавірусу Pfizer/BioNTech. Компанія Sky News поговорила з експертами, щоб відповісти на деякі з питань і побоювань з приводу вакцини, яка, за словами компаній, запобігла зараженню коронавірусом 95% людей на пізніх стадіях випробувань.

Вакцина була розроблена дуже швидко, вона безпечна?

Вчені заявили, що громадськість повинна бути впевнена, що швидкість, з якою була розроблена вакцина, не означає, що вона небезпечна.

Pfizer і BioNTech заявили, що їхнє випробування не викликало серйозних побоювань з приводу безпеки. Було протестовано таку ж кількість людей (майже 45 000), що і під час випробування будь-якої іншої вакцини, і в ті самі терміни.

Професорка Гайді Ларсон, директорка проєкту Vaccine Confidence Project, сказала, що цей процес вдалося скоротити за рахунок ефективності, небаченої раніше. Використання нових технологій, включаючи мРНК, також прискорило процес.

Хоча головний імунолог Білого дому доктор Ентоні Фаучі сказав минулого тижня, що схвалення в Британії вакцини було "менш глибоким", ніж в США, але пізніше перепросив за свої коментарі.

Що таке РНК і чи може цей тип вакцини вплинути на генетичний код людей?

РНК - це нуклеїнова кислота, яка перетворює ДНК на білки. Вона несе генетичну інформацію вірусу COVID-19.

Вакцини з мРНК (інформаційна РНК) стали можливими за останні кілька років, і на відміну від звичайних вакцин, які виробляються з використанням ослаблених форм вірусу, вакцини з РНК використовують тільки генетичний код патогену.

Вони вводять в організм послідовність мРНК, яка містить генетичні інструкції для власних клітин людини з вироблення вакцинних антигенів і вироблення імунної відповіді.

Більшість стандартних вакцин працюють шляхом введення мертвої або ослабленої форми патогену в організм, що потім створює імунітет до нього.

Професор Ларсон сказав: "Це не змінює вашу ДНК, це змінює поведінку вірусу, але не вашу ДНК".

Відомо, що РНК-вакцини мають більш високу ефективність, ніж стандартні вакцини, їх можна розробити швидше при менших витратах і вони безпечні в застосуванні.

Наскільки ефективна вакцина Pfizer/BioNTech?

Експерти говорять про 95% ефективності в запобіганні зараження людей. Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що ефективність 50% - це мінімум для прийнятної вакцини від COVID-19, тому це набагато вище.

Pfizer і BioNTech все ще повинні завершити випробування, тому існує ризик, що вона не буде настільки ефективною після, але вчені погоджуються, що показник, ймовірно, залишиться значно вище 50%.

Для порівняння, вакцини проти грипу ефективні тільки на 40-60%, оскільки вірус еволюціонує щороку.

Як довго протримається імунітет?

Оскільки третій етап випробування почався тільки 27 липня, не було достатньо часу, щоб сказати, як довго триватиме дія вакцини.

Елеонора Райлі, професорка імунології та інфекційних захворювань в Единбурзькому університеті, сказала: "Ми поки нічого не знаємо про нюанси, які спостерігалися під час дослідження. Про те, чи була повністю блокована інфекція або як довго збережеться імунітет... Але я думаю, у нас є підстави для обережного оптимізму".

Чи подіє вакцина на літніх і більш вразливих людей?

Компанія Pfizer повідомила, що 42% учасників мали "різне расове і етнічне походження", і в тест також були включені люди похилого віку.

Під час випробування, під час якого одним людям була введена вакцина, а іншим - плацебо, зараз виявлено тільки 94 позитивних випадки захворювання COVID-19.

Вчені говорять, що 94 випадків недостатньо, щоб визначити, чи захистить препарат літніх людей так, як інших, і випробування триватиме, допоки 164 людини не дадуть позитивний результат.

Більшість вакцин не працюють так добре для літніх людей, як для молодих, тому що в перших імунна система значно слабша.

Поки випробування не закінчиться, ефективність вакцини в різних групах не буде відома. Проте, вчені обережно оптимістичні.

Нагадаємо, Велика Британія першою у світі схвалила вакцину від коронавірусу компаній Pfizer і BioNTech. У вакцинації візьмуть участь передусім люди з груп ризику. Зокрема, такими вважають працівників і мешканців будинків для літніх, медиків і людей старших за 80 років. Детально про вакцину Pfizer-BioNTech і процес вакцинації у Великій Британії читайте за посиланням.

Велика Британія починає масову вакцинацію від коронавіруса

Велика Британія починає масову вакцинацію від коронавіруса

Повʼязані теми:

Наступна публікація