Брешуть майже всі: як і чому працівники під час віддаленої роботи кажуть неправду керівництву

Брешуть майже всі: як і чому працівники під час віддаленої роботи кажуть неправду керівництву

Спеціалісти вважають, що неробочі обставини — ворог продуктивності.

Американський сервіс з пошуку роботи оприлюднив результати опитувань тих, хто працює віддалено від офісу: 83% опитаних зізналися, що брешуть роботодавцеві, працюючи з дому. А кожного третього з них — зловили на обмані. 

Чому з дому працювати важче, ніж у офісі — у сюжеті ТСН.19:30.

Речниця торговельного інтернет-майданчика Лілія Овчінікова вже 9 місяців працює з дому. Робочий день розпочинається з онлайн-зустрічей. Упродовж дня Лілія переміщається від столу  до ліжка, і навпаки. Початок і кінець свого робочого дня жінка обирає сама. Головне, каже, щоб був результат. І цього вимагає від підлеглих.

"Якщо це системно, і помітно, що спеціаліст не старається — тоді потрібно прощатися. Дехто з компанії йшов, бо віддалена робота не для всіх комфортна".

Ранкова кава у фотографа Романа Ястребінського загалом може початись о будь-якій порі. Чотири роки тому у вітальні своєї квартири він облаштував фотостудію і пішов на вільний  хліб. Від роботи вдома спочатку отримував лише насолоду. А ще це економія часу та грошей на транспорт. Але згодом працювати розхотілося.

"З часом розумієш, що немає куди поспішати, і це все більше на тебе тисне. Думаєш — часу багато, можна й на дивані трохи полежати. І лінь бере", — каже предметний фотограф Роман Ястребінський.

Щоб ефективно витрачати свій час, Роман, працюючи вдома, встановив офісний графік роботи. І впродовж дня намагається працювати тільки над фотографіями.

Згідно з американськими опитуваннями, працюючи віддалено вдома, люди найчастіше відволікаються на чотири речі: приготування їжі, перегляд телевізора, онлайн-шопінг та прання. На все це в середньому йшло майже пів години робочого часу.

У коворкінгу хто завгодно може орендувати собі робоче місце. Атмосфера, нібито, напівробоча, але без кухонної плити і пральної машини. Від першого карантину кількість людей тут  зросла ледь не вдвічі. Власники робочого простору провели своє опитування і з'ясувалося, що більшості, працюючи з дому, важче сконцентруватися.  

Продуктивність праці є дуже індивідуальною, каже психотерапевт Роман Мельниченко. Але середньостатистичний працівник в офісі — ефективніший. Неробочі обставини — ворог продуктивності:

"У нас немає такої постійної внутрішньої цілісності, у нас багато інстинктів, багато потреб і проблем. Там де сфокусувалася наша увага, там ми і є. Тому людина може сказати роботодавцю, і вона не бреше: я починаю вже робити. А тут дитина, тут захворіли, вазон упав. І вона не брехала, але фактично вона цього не зробила, от і все".

Брешуть майже всі: люди зізналися, що говорять неправду роботодавцеві, працюючи з дому

Брешуть майже всі: люди зізналися, що говорять неправду роботодавцеві, працюючи з дому

Нагадаємо, що Рада ухвалила за основу законопроєкт про дистанційну роботу. Чим вона відрізнятиметься від надомної.

Повʼязані теми:

Наступна публікація