Більшість країн повернули обов’язковий масковий режим: як Європа намагається уникнути жорсткого локдауну

Більшість країн повернули обов’язковий масковий режим: як Європа намагається уникнути жорсткого локдауну

Фото: Associated Press

Водночас, у ВООЗ попереджають, що друга хвиля пандемії COVID-19 лише розпочинається.

Європейські країни повертають суворі карантинні обмеження через стрімке зростання нових випадків коронавірусу. Але суворого локдауну, такого, як був навесні, все ще сподіваються уникнути. Загальна кількість інфікованих COVID-19 у світі сягає вже майже 40 мільйонів. Водночас, у ВООЗ попереджають, що друга хвиля пандемії лише розпочинається.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Франція

На Єлисейських полях, де суботнім вечором зазвичай людно, весело й гамірно, нині лише поодинокі перехожі й поліція. Цього тижня у Франції щодня фіксували рекорди заражень COVID-19. Напередодні кількість нових випадків перевищила 30 тисяч. Від суботи, 17 жовтня, і на найближчі чотири тижні у 9 містах, де живуть понад 20 мільйонів осіб, оголосили комендантську годину від 9 вечора і до 6 ранку. А у всій країні заборонили продавати вночі алкоголь та збиратися вшістьох і більше.

Бельгія

Слідом за Францією такі самі обмеження запровадить із наступного тижня Бельгія.

"Поза родиною дозволено контактувати максимум з однією людиною, дистанційна робота має стати обов’язковим правилом для усіх, хто може працювати з дому. На місяць повністю припинять роботу бари і ресторани – на цей період ми плануємо виділити їм пакет державної допомоги", - повідомив прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо.

Німеччина

У країні минулої доби виявили найбільше від початку пандемії нових випадків коронавірусу - майже 8 тисяч. Німецькі лікарі прогнозують, що надалі ця цифра зростатиме.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель у терміновому зверненні закликала німців залишатись вдома: "Утримайтесь від необов’язкових поїздок та святкувань. Ми перебуваємо у дуже серйозній фазі пандемії коронавірусу, який поширюється значно швидше ніж 6 місяців тому. Розслаблене літо закінчилось і якою буде зима, яким буде Різдво - залежить від нас".

Польща

Медики працюють на межі можливостей. Останніми днями у країні стрімко зростає кількість не лише нових випадків COVID-19, а й тяжких ускладнень хвороби. Місць у лікарнях дедалі меншає, тож у країні готуються розгортати тимчасові госпіталі.

Країни Європи посилюють карантин через стрімке зростання випадків COVID-19

Країни Європи посилюють карантин через стрімке зростання випадків COVID-19

Прогнози ВООЗ

У Всесвітній організації охорони здоров'я кажуть, що світ лише на початку другої хвилі пандемії і головне завдання - не допустити неконтрольованого поширення вірусу.

"Ми як ВООЗ наполягаємо на обов’язковому масковому режимі – це не забаганка, це дуже важлива і ефективна частина стратегії боротьби з поширенням вірусу. Маски треба носити особливо у  місцях, де багато людей, які потенційно можуть бути носіями вірусу. З людних зібрань починаються найбільші ланцюги заражень", - заявив виконавчий директор ВООЗ Майк Раян.

Більшість європейських країн вже повернули обов’язковий масковий режим. Приміром, в Італії тепер маски треба носити всюди, без жодних винятків. У Польщі без маски дозволено лише гуляти в парках. За порушення штрафи - понад 100 євро. Водночас, Європа дуже хоче уникнути жорсткого локдауна, який був навесні. І, принаймні, поки що країни ЄС не планують закривати внутрішні кордони.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров'я України 16 жовтня оновило список країн "червоної" та "зеленої" зон.

Повʼязані теми:

Наступна публікація