Допуск відвідувачів та перебування у готелі поза номером дозволяється лише у респіраторі або захисній масці.
18 травня у Міністерстві охорони здоров’я оприлюднили для громадського обговорення умови для відновлення роботи готелів в Україні під час карантину. Вони передбачають вимірювання температури працівників, заборону на відкриття спа, розміщення дезінфекторів та масковий режим.
Відповідне розпорядження головного санітарного лікаря оприлюднене на сайті МОЗ.
- Температурний скринінг
Керівники готелів мають визначити відповідальну особу, яка проводить температурний скринінг усім працівникам перед початком робочої зміни. Працівники з температуру понад 37,2 градуса Цельсія або з ознаками респіраторних захворювань не допускаються до роботи.
Під час вимірювання температури контактним методом необхідно забезпечити обов’язкову дезінфекцію виробу, яким здійснюється термометрія, після кожного його використання.
- Встановлення інформаційних матеріалів та дезінфекторів
На вході до готель та в коридорах (вестибюлях) необхідно розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19, організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активної речовини понад 60% для ізопропілового спирту та понад 70% для етилового спирту. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка, вказівник тощо).
- Кількість відвідувачів та дистанція
Дозволяється одночасне перебування відвідувачів у вестибюлі закладу з розрахунку не більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі зали обслуговування.
Адміністрація готелю забезпечує та контролює виконання умов недопущення черг в місцях можливого скупчення відвідувачів (рецепція, вестибюлі, ліфтові холи тощо). В місцях потенційного скупчення відвідувачів повинно бути нанесене відповідне тимчасове маркування для забезпечення дотримання дистанції не менше 1,5 метра.
Для уникнення черг під час реєстрації поселення в готель забезпечується можливість попередньої онлайн-реєстрації відвідувачів в готель.
- Захист
Допуск відвідувачів та перебування у готелі (поза номером) дозволяється лише у респіраторі або захисній масці (зокрема саморобній), так, щоб були покриті ніс та рот.
На рецепції готелю встановлюється захисний екран між персоналом та відвідувачами.
- Заборони
У готельних закладах забороняється робота конференц-залів, фітнес- та спа-центрів готелів.
- Харчування
Харчування в готелях може бути організоване шляхом доставки їжі в номери за попереднім замовленням відвідувачів або в ресторанах (кафе) готелів лише на відкритих (літніх) майданчиках на відкритому повітрі, зокрема під тентами, на верандах, за умови дотримання відстані не менш як 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більш як чотирьох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років).
- Якщо захворів відвідувач
У разі появи симптомів респіраторного захворювання та/або підвищення температури у особи, що проживає в готелі, вона має бути ізольована в номері до прибуття карети швидкої медичної допомоги, яку викликає персонал готелю.
- Що має забезпечити адміністрація
Адміністрація готелю має забезпечити наявність щонайменше п’ятиденного запасу засобів індивідуального захисту та їх використання працівниками (респіратори або медичні маски, зокрема саморобні, захисні рукавички); постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах номерів та санвузлах загального користування (використання багаторазових рушників заборонено); щогодинне вологе прибирання місць найбільшого скупчення відвідувачів; дезінфекцію поверхонь, з якими контактують відвідувачі, у всіх громадських та службових зонах (стійка реєстрації, столи, стільці, ручки дверей, кнопки ліфтів, роздягальні, сходи тощо) кожні 3−4 години; безперебійну роботу систем вентиляції; централізоване збирання використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією; обмеження масових зборів працівників в окремих приміщеннях; тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику (особи, які досягли 60-річного віку, особи, які мають хронічні захворювання, що пригнічують імунітет та хронічні захворювання легень).
- Що зобов'язані робити працівники
Регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше одного разу за 3 години, та після відвідування. Утримуватися від контакту з особами, які мають симптоми респіраторних захворювань. Самоізолюватися у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.
Разом з цим в МОЗ оприлюднили вимоги щодо роботи дитсадків та транспорту.