Без роботи: що роблять підприємці під час карантину та чи може Україна підтримати їх фінансово

Без роботи: що роблять підприємці під час карантину та чи може Україна підтримати їх фінансово

Фото: УНІАН

Україні потрібна велика антикризова програма.

Малий і середній бізнес - це 7 мільйонів людей, які нині не мають доходу. Ще місяць і ці люди, які до карантину були не лише самодостатні, а й забезпечували себе та багатьох інших, залишаться без роботи.

Поки що ж підприємці, особливо ті, чию діяльність заборонено повністю, намагаються знайти спільну мову з орендарями, відправляють людей у безстрокові відпустки або й звільняють, йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

Директор одного зі столичних квіткових центрів Артем Колесніков розповідає: до карантину головним заробітком були авторські букети, середня ціна яких складала тисячу гривень. Тепер ж віддають за символічну плату, оскільки невдовзі п'ятирічний бізнес закриється на невизначений термін.

"Оцей букетик коштував 1500, зараз продаємо за 300 гривень. Це збитки, звичайно, у нас є витрати, які треба щомісяця нести - і оренда, і персонал. Це виклик", - ділиться Колесніков.

Із подібними наслідками карантину стикнулася й маленька пекарня Софії Теребової. Тут готували десерти для невеличких кав'ярень.
 

"Просто в один день закрили всі кав'ярні і ми залишились взагалі без роботи. Тобто, якісь мали плани, десь якісь кредитні зобов'язання, зарплати - просто все зупинилося", - розповідає жінка й додає, спершу було лячно, а допоміг закордонний флешмоб "карантин-кейк". Це коли пекарні готують на замовлення виключно від приватних осіб, й доставляють персонально додому. Пані Софія теж вирішила приєднатися.

Проте більшість, а саме 58% підприємців, вважають, що карантин діє на їхній бізнес згубно. Такі дані оприлюднили у "Центрі прикладних досліджень" та "Центрі розвитку міст". Вони опитали понад 900 столичних підприємців як малого, так і великого бізнесу. Третина зупинила свою діяльність взагалі, ще стільки ж відправили співробітників у неоплачувану відпустку. А 4% роботодавців свій персонал звільнили.

Чи зможе Україна фінансово підтримувати малий та середній бізнес, який найбільше потерпає через карантин

Чи зможе Україна фінансово підтримувати малий та середній бізнес, який найбільше потерпає через карантин

Андрій Остапчук - власник мережі барбершопів. Він з тих підприємців, які своїх працівників не звільнили, однак чоловік був змушений відправити їх у бестрокову відпустку.

"Усі майстри зараз пороз'їжджалися по своїх містах. Деякі пішли працювати на доставку їжі, деякі працюють на балконах (обслуговують клієнтів вдома - ред.)", - каже Андрій й додає, що тепер залишився "сам на сам" з орендарями. На поступки, зазначає, йдуть не всі.

"Коли прийняли карантин, я знав, що це не до 3 квітня і не до 24, а реально до літа буде. Не тільки барбершопи і ресторани, усі - після завершення карантину відсотків 50-60 малого бізнесу закриється, іншим потрібно буде ще півроку, якщо не рік, аби встати на ноги", - впевнений підприємець.

Проте навіть у цих умовах підприємці рук не опускають й намагаються підтримувати не лише один одного, а й лікарні. У квітковому центрі, наприклад, виручені з останнього товару кошти, а це понад 100 тисяч гривень, до збору яких долучилася і ТСН, передали в інфекційні відділення.

Кореспондент ТСН Сергій Моргун.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація