Без паніки: психотерапевт розповів, як пережити коронавірус і зберегти нервову систему

Без паніки: психотерапевт розповів, як пережити коронавірус і зберегти нервову систему

Фото: Associated Press

Лікар радить заспокоїтися, слідкувати за станом здоров'я і у разі чого звертатися до медиків.

Занепокоєння ситуацією з коронавірусом позначається на психічному стані багатьох людей. Паніка здатна впливати на імунітет, тож лікарі радять тримати себе в руках і заспокоїтися.

Про те, як себе налаштувати на позитив, розповів лікар-психотерапевт з Глухова Євген Скрипник.

"Карантин мине, вірус вивчать, винайдуть вакцину, і ми всі зустрінемо Новий 2021 рік! Сьогодні перший день зими. Головне  - не панікувати. Ми всі знаємо , що більшість хвороб від нервового перенапруження (інфаркти, інсульти, виразкові хвороби шлунка та 12-ти палої кишки, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба та багато інших). Бережіть нервову систему", - звернувся до українців лікар.

Він додав, що за даними Державної служби статистики, за 9 місяців 2020 року в Україні померло 378 315 осіб, від коронавірусу померло з цієї кількості 0,6%. Це на 16 304 осіб менше, ніж за аналогічний період минулого року - у 2019 році за січень-вересень померло 394 619 осіб. За 9 місяців від хвороб серцево-судинної системи - померло 256 тисяч людей. Лікар зауважує, що незважаючи на те, що щодня в Україні фіксують зростання кількості нових випадків захворювання коронавірусу, а загальна смертність в 2020 році залишається нижчою за минулорічну.

"Неодноразово повторював, що панікувати не потрібно. Якщо захворіли, спокійно звертайтеся до свого лікаря. Пийте багато води, намагайтеся не збивати температуру тіла (тільки вище 38,5). Не потрібно зразу бігти і робити КТ легенів. Особливо на 1-3 день підвищенної температури, особливо коли самі його призначаєте. Це робиться за показами на 5-7 день. Вже говорив за пульсоксиметр , який показує реальний функціональний стан ваших легенів і здатність забезпечувати організм киснем, 95% і вище, то не хвилюйтеся. У 80% коронавірус протікає в легкій формі або взагалі безсимптомно", - говорить лікар.

Він також радить не забувати носити захисні маски та часто мити руки.

Нагадаємо, що лікар Комаровський розповів, що робити, щоб не захворіти на коронавірус. 

Вперше за останні два тижні коронавірусом інфікувалися менше 10 тисяч українців

Вперше за останні два тижні коронавірусом інфікувалися менше 10 тисяч українців

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація