Без карантину вихідного дня, але в очікуванні локдауну: які обмеження діють в Україні і на що чекати у свята

Без карантину вихідного дня, але в очікуванні локдауну: які обмеження діють в Україні і на що чекати у свята

Фото: УНІАН

Кабінет міністрів напрацьовує рішення стосовно можливого посилення карантинних обмежень.

В Україні уряд не подовжив дію карантину вихідного дня, але планує введення локдауну. Кабінет міністрів напрацьовує рішення стосовно можливого посилення карантинних обмежень. Про них повідомлять щонайменше за сім днів, згідно з рішенням Верховної Ради.

Які карантинні обмеження діятимуть нині

Так, на вихідних і в будні діятимуть однакові обмеження "помаранчевої" зони на території всієї країни.

Що передбачено:

  1. Заклади харчування не можуть працювати від 22:00 до 07:00. Виняток — доставка та їжа/напої навинос.
  2. Зачинені розважальні заклади (дискотеки, нічні клуби та інше).
  3. Кінотеатри та театри можуть працювати під час заповненості зали лише на 50%.
  4. Проїзд у громадському транспорті лише за кількістю місць для сидіння.
  5. Заборонено проведення масових заходів за участю понад 20 осіб (виняток — деякі спортивні заходи без глядачів).
  6. Заняття групами понад 20 осіб, окрім садків та шкіл.
  7. Спортзали та фітнес-центри — на 20 кв. м не більше від 1 особи.
  8. Серед закладів розміщення дозволена робота готелів та закладів соцдопомоги чи реабілітації.

Коли чекати на локдаун і яким він може бути

  • Двотижневий жорсткий карантин під час новорічних і різдвяних свят. Таке пропонує запланувати міністр культури Олександр Ткаченко, а також відмовитися від масових заходів. Водночас, на його думку, уряд має допомогти всім, хто фінансово потерпає в умовах безробіття.
  • Посилення обмежень на свята. За словами радника керівника Офісу президента Тимофія Милованова, різдвяні свята — гарна нагода посилити карантинні обмеження в Україні.
  • Введення "інтелектуального локдауну". Про таку можливість, яку розглядає Кабмін, заявив лідер "Слуги народу" в парламенті Давид Арахамія. Такий локдаун буде враховувати ситуацію із захворюваністю на коронавірус у кожному регіоні.
  • Введення жорстких обмежень від 24 грудня, які триватимуть до 15 січня. Однак прессекретарка президента Володимира Зеленського Юлія Мендель спростувала цю інформацію.
  • Введення жорстких обмежень або у грудні, або вже від 2 січня. Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов заявив, що немає сумніву, що в Україні введуть локдаун, однак з датами ще не визначилися.
  • Введення жорсткого карантину від 2021 року тривалістю не менш ніж три тижні. Про це повідомив спеціаліст-епідеміолог з Міністерства охорони здоров'я.

Рішення щодо посилення обмежень буде ухвалено після висновків МОЗ за підсумками трьох тижнів карантину вихідного дня. Наразі спостерігається стабілізація поширення COVID-19. Обмеженням у суботу і неділю, попередньо, вдалося дещо знизити захворюваність коронавірусом.

Питання часу: запровадження локдауну в Україні залишається актуальним

Питання часу: запровадження локдауну в Україні залишається актуальним

Що робитиме влада для підтримки громадян

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що передбачено для підтримки людей та бізнесу в разі запровадження більш жорстких карантинних заходів.

Мінімальна заробітна плата

Від 1 січня 2021 року мінімальна зарплата зросте до 6 тис. грн. Збільшення мінімальної зарплати до 6,5 тис. грн буде перенесено на 1 грудня наступного року.

Боротьба з COVID-19

  • для Національної служби здоров'я України (НСЗУ) передбачено 16 млрд грн для забезпечення лікарень всім необхідним: киснем, ліками, засобами індивідуального захисту;
  • ще 2,6 млрд грн передбачено на вакцинацію від коронавірусу. Також уряд веде переговори з міжнародними партнерами для отримання додаткового фінансування, щоб купити більші об’єми вакцини.

Податки та дефіцит бюджету

Ключові податкові ставки (ЄСВ, ПДФО, ПДВ, військовий збір) залишаться без змін. Зростання доходів бюджету на понад 100 млрд грн перш за все буде забезпечено завдяки відновленню та детінізації економіки. А також завдяки остаточній ліквідації всіх схем у податковій та на митниці.

Усі виплати для людей будуть і надалі здійснюватися вчасно та в повному обсязі, запевнив прем'єр.

Підтримка ФОП

Фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування й належать до першої та другої групи платників єдиного податку, знову отримуватимуть допомогу на дітей.

Понад мільйон українців, які зупинили роботу на час карантину, отримають по вісім тисяч гривень фінансової допомоги на порталі та в мобільному застосунку "Дія".

Мери кількох українських міст виступили проти локдауну

Мери кількох українських міст виступили проти локдауну

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація