Багаті країни скупили більшість вакцин від коронавірусу, і це проблема — ВООЗ

Багаті країни скупили більшість вакцин від коронавірусу, і це проблема — ВООЗ

Фото: flickr.com

У ВООЗ попередили, що "вакцинний націоналізм" шкодить усім і веде до самознищення.

Всесвітня організація охорони здоров’я вважає проблемою те, що більшість вакцин від коронавірусу у світі викупили багаті країни, а бідні країни або середньорозвинені ризикують без доступу до них.

Про це заявив гендиректор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус.

Так, наразі 42 країни розпочали вакцинацію, 36 з них — країни з високим доходом. Ще 6 — країни із середнім доходом.

"Очевидна проблема полягає в тому, що країни з низьким і більшість країн із середнім доходом ще не отримують вакцину. Із самого початку багаті країни скупили більшу частину різних вакцин", - сказав глава ВООЗ.

Він також зазначив, що країни з високим, так і середнім рівнем доходу, які є частиною COVAX, зараз укладають додаткові двосторонні угоди  з постачальниками. Це сприяє зростанню ціни на вакцини, що потенційно може ускладнити доступ до цих препаратів для інших країн.

За словами Гебреєсуса, через такий "вакцинний націоналізм" страждає глобальний механізм розподілу вакцин COVAX. Він закликав багаті країни, які закупили більше вакцин, негайно пожертвувати їх механізму COVAX, який вже готовий до запуску і наголосив на проведенні вакцинації на справедливій основі. 

Нагадаємо, нещодавно МОЗ затвердило "дорожню карту" з проведення вакцинації від COVID-19. Постачання перших партій вакцини очікують наприкінці січня або на початку лютого 2021 року.

Чому деякі країни потрапили у скандали через вакцинацію від коронавірусу

Чому деякі країни потрапили у скандали через вакцинацію від коронавірусу

Повʼязані теми:

Наступна публікація