"Вакцина від коронавірусу не гарантує, що ви не захворієте": інтерв'ю з лікарем Тарасом Жиравецьким

"Вакцина від коронавірусу не гарантує, що ви не захворієте": інтерв'ю з лікарем Тарасом Жиравецьким

Лікар Тарас Жиравецький розповів, коли очікувати третю хвилю коронавірусу в Україні, у якому році зникне COVID-19 і який сенс у вакцинації.

Коронавірус в Україні б'є моторошні рекорди, якщо Велика Британія готується вже до вакцинації, то до українців вона дійде не так швидко. Та чи готова наша країна прийняти препарат, який потрібно зберігати в особливих умовах за температури - 80? І що робити українцям, поки ліків немає? Як боротися з COVID-19, який симптом свідчить про термінову госпіталізацію і яким хворим варто збивати температуру? І коли нарешті зникне коронавірус?

Про це в інтерв'ю ТСН.ua розповів головний лікар одного з діагностичних медичних центрів Львова Тарас Жиравецький.

Тарасе Мироновичу, коли, на Вашу думку, коронавірус в Україні піде на спад?

З того, що прогнозуємо і бачимо, і спираючись на модель іспанського грипу, яка була запротокольована у 1918 році, то ми чекаємо трьох хвиль.

Перша хвиля була маленькою, де перехворіло 5-10% населення. Зараз у нас друга хвиля, яка почалась, практично, у серпні, і теоретично вона має досягти піку десь наприкінці січня — на початку лютого. А наступних 5-6 місяців ми спостерігатимемо падіння цієї хвилі. Відповідно, будемо опускатися вниз, тобто кількість випадків і госпіталізацій буде меншою.

Наразі бачимо тенденцію до наростання госпіталізації. Зараз ми піднімаємось, до середини літа буде спуск. Потім може бути так само, як і цього літа — орієнтовно два місяці легших, де буде мало випадків реєструватись і менше госпіталізацій, а потім, десь у середині серпня, теоретично, має прийти третя хвиля, де може перехворіти 25-30% населення. І вона триватиме приблизно 6-8 місяців. Якщо орієнтовно, то у березні цього року почався коронавірус, а в 2022 році має зникнути.

Коли загалом закінчиться пандемія коронавірусу у світі?

Щодо світу — тяжко сказати, постає дуже велике запитання. Тобто ті країни, де пандемії не було, що їх чекає у майбутньому? Дуже дивна ситуація, адже є країни, де кількість випадків є досить малою.

Навіть той самий Китай — 80 тис. випадків на півтора мільярда населення і без офіційної вакцинації усього Китаю, це якось дивно. Немає ж якоїсь чарівної таблетки, яка б знищувала вірус.

Так само Японія, Сінгапур, Тайланд, тобто Азія досить цікаво поводиться. І якщо хтось думає, що Китай всіх вакцинував, то я не знаю, скільки б мала часу тривати вакцинація. 1,5 млрд населення, я собі цього не уявляю поки що. Я думаю, що інші країни це зауважили б, такий рух, що ціла країна вакцинується наперед.

Чи зникне коронавірус SARS-CoV-2 взагалі?

У світі, теоритично, якщо він не буде передаватися, то може зникнути. Єдине питання, яке ми не можемо зрозуміти, чому деякі країни просто накриває. В Америці — 130 тис. випадків на день, це якось дивно. На противагу Китаю, де всього лиш 80 тис. Ось така ситуація. Ймовірно, він зникне. Але справа не в цьому.

Якщо ми перехворіємо, він не зможе передаватися між нами і просто зникне, він же не живе на поверхні, а в людині.

Чи правда, що існує колективний імунітет, який може захищати людину від коронавірусу, якого у неї не було?

Це стандартна ситуація, якщо більшість людей перехворіє, то автоматично вірус зникає, адже він не має де розмножуватися. Ті, хто захворів вперше, вдруге не хворіють і таким чином не переносять (вірус. — Ред).

Тут може пощастити, якщо вірус зникне з країни, тоді ті люди, які не перехворіли, можуть не заразитисявзагалі.

"ВАКЦИНА НЕ ГАРАНТУЄ, ЩО ЛЮДИНА НЕ ІНФІКУЄТЬСЯ ВІРУСОМ"

Велика Британія готується першою у світі розпочати щеплення населення вакциною американської фірми Pfizer, яка під час випробувань показала ефективність 95%. Чи це панацея?  І загалом, чи врятує світ вакцинація від коронавірусу та коли можна буде побачити перші результати?

Ми побачимо це трішки пізніше, через певний період часу зможемо оцінити, як це спрацює на цілій країні. Адже, коли йдеться про обмежену кількість людей, це одна річ, а коли про цілу країну, ми не зможемо зробити висновків, поки це не відбудеться.

У цьому є суть вакцинації. Вона проводиться в два етапи: спочатку вводиться вакцина, через 28 днів — вдруге, а через 14 днів мають виробитися антитіла. Тобто, якщо ми ввели вакцину, то завтра у вас антитіла не виробляться, адже, за логікою, вони мають з'явитись через 1,5 місяця після щеплення.

Якщо взяти британців, їх досить багато перехворіло і поки їх вакцинують, тож у цій ситуації теж невідомо, чи це буде закінченням другої хвилі, коли велика кількість населення вже перехворіє і пандемія піде на спад, чи це все-таки буде наслідком вакцинації.

Тут теж однозначно оцінити ситуацію буде важко. Щоб на 100% ми сказали, що саме вакцинація врятувала цю країну.

Друге питання, що вакцина не гарантує не зараження вірусом, як і грипом. Вакцина гарантує, що ви можете перенести цю інфекцію і захворювання COVID-19 у легшій формі. Це позитив у тому випадку, якщо буде більше легших форм. Це зменшить навантаження на лікарні. Але загалом, що стосується кількості людей, які захворіють, то лишається питання, чи вакцина буде рятувати від зараження коронавірусом.

Сама вакцинація населення може тривати кілька місяців, а вироблення антитіл — 1,5-2 місяці від останніх пацієнтів, тому ми будемо оцінювати це десь через півроку. Можливо, вони все-таки хочуть не допустити третьої хвилі, або щоб вона не мала таких важких випадків.

ЧИ ГОТОВА УКРАЇНА ДО ВАКЦИНАЦІЇ?

Фото: Associated Press

Чи готова до вакцинації Україна? Приміром, вакцина тієї ж Pfizer вимагає особливих умов транспортування і зберігання за -80 градусів. Це реально для нас?

Якщо буде холодовий ланцюг саме цієї вакцини, там є проблема з холодильником на - 80 градусів, тобто потрібне спеціальне обладнання. Я собі не уявляю, як це має відбуватися в районах, це не так просто. У великих містах це може бути простіше. Можливо, Pfizer забезпечить обладнанням, тобто логістикою. Але, якщо ми не будемо говорити про цю вакцину Pfizer, то є інші вакцини, які не потребують такої низької температури.

Оскільки це РНК-вакцина, чи може вона впливати на геном людини, чи це все ж міф?

Проблема з РНК-вакциною в тому, що важко гарантувати її ефективність. Бо, наприклад, гепатит С — це РНК-вірус, і від нього вакцини поки що немає. Не придумали вакцини від цього вірусу.

Тут є свої нюанси, але я думаю, краще, якби коментарі давали самі виробники вакцини, щоб вони не були заангажовані. Було б цікаво почути їхню думку.

Звичайно, певні побічні дії вакцини можуть бути. Вони мають бути описані в інструкції, яка повинна з'явитись у загальному доступі. Мало того, вони, щоб набрати кількість пацієнтів з побічними діями, будуть проводити і надалі дослідження. Тому що проведені дослідження все одно не такі, це не сотня тисяч пацієнтів. Коли буде більше пацієнтів, буде більше зауважень стосовно ймовірності побічних дій.

"КОРОНАВІРУС ЗМІНИВ СИСТЕМУ"

Фото: Associated Press

Зараз ми стикнулисяз проблемою, коли українцям із коронавірусом не вистачає життєво необхідного кисню. Чому люди у XXI столітті задихаються? Це ж не якісь дорогі апарати ШВЛ. Хто в цьому винен? І чи можна було вирішити це питання до початку епідемії та що потрібно робити зараз?

Якщо взяти попередні пандемії, то не було потреби у такій кількості кисневих точок. Тому, дійсно, це вірус спричинив цю, скажімо так, зміну системи, бо систему потрібно було змінювати.

Я вірю, що багато людей, які керують країною, і не тільки нашою, вони не є медиками і не знають, що на нас чекає. Ймовірно, епідеміологи робили прогнози, можливо, міжнародні, що не буде такої серйозної ситуації, тому не підготувалися повністю.

Але ж ми бачили, яка ситуація була в Італії і Іспанії...

Всі думали, враховуючи першу хвилю, яка у нас була відносно набагато слабшою, що й друга хвиля, напевно, буде слабшою і наших резервів вистачить. Але життя показало, що не вистачає. Ну і зараз вже ми бачимо, що потроху відновлюється система подавання кисню в лікарнях. Фізично за день це зробити неможливо. Концентратори поставити можна, але тут теж є питання. Адже що більше концентраторів, то більше навантаження на електромережу. Тому тут в комплексі потрібно збільшувати потужність мережі, щоб вона не вибивала.

Питання просто стояло у тому, щоб якимось чином зекономити бюджет, бо він був потрібен і для ліків, оскільки багато лікарень в Україні, їхні головні лікарі заявляють, що кисень є, лікарі є, все безкоштовно, а далі, відповідно, ліки пацієнт має купувати своїм коштом.

"СТАТИСТИКУ ІНФІКОВАНИХ КОРОНАВІРУСОМ МОЖНА МНОЖИТИ НА 5"

Щодо статистки. У МОЗ кажуть, що цифри правильні, вони нічого не приховують. Утім, чи не щодня з'являються повідомлення про те, що людям із симптомами коронавірусу відмовляють у безкоштовному тесті, а у приватних лабораторіях дорого. Також, є багато випадків, коли не тестують членів родини, приміром, дітей, які зазвичай легко переносять захворювання. На Вашу думку, наскільки точна наразі статистика? Скільки реально інфікованих може бути в Україні?

Якщо у нас офіційно була тисяча випадків за добу, множимо цю цифру на 5, бо не всі зробили ПЛР, і маємо 5 тисяч. З цих 5 тисяч 1% молодих, які захворіли. А тепер уявіть, що у нас не тисяча людей, а 14 тисяч, які офіційно зараз є. Множимо цю цифру на 5, це буде 60 тисяч людей і з них такий же самий процент беремо. Маємо розуміти, що це в декілька разів більша цифра. Якщо потрапляла одна людина в лікарню, то тут потраплятиме точно 15 людей.

Тобто офіційну статистику можна множити на 5, щоб зрозуміти реальну кількість інфікованих?

Я думаю, в середньому, можна множити на 4 чи 5. Враховуючи можливість виконання ПЛР усім охочим, можливість лабораторій і можливість українців робити тести за кошти, адже це б'є по бюджету. Адже багато хто фізично не може заплатити 800 чи 1000 грн за тест.

ЧИ ДОЦІЛЬНИЙ В УКРАЇНІ ЛОКДАУН?

У владі дедалі частіше говорять про запровадження локдауну. Чи ефективний він і наскільки зможе знизити кількість інфікованих?

Будь-який локдаун має знизити поширення вірусу і бути ефективним, тому що люди будуть менше зустрічатися і менше комунікувати, бо вірус передається все ж таки від людей. Призупинити вірус таким чином можна. Локдаун не спрямований на те, щоб повністю зупинити пандемію, ми бачимо, в інших країнах це не завжди вдається. У цій ситуації кожна країна вибирає свій шлях. Коли лікарні переповнені, єдиний шлях призупинити поширення коронавірусу – це призупинення спілкування людей.

"КОРОНАВІРУС НЕ МАЄ ЕФЕКТИВНОГО ЛІКУВАННЯ"

Коронавірус в Україні лікують всі – сімейні лікарі телефоном, соцмережі, народні експерти… Як все-таки лікувати COVID-19 і чого точно не варто робити? Яких помилок припускаються українці, які, можливо, потім призводять до негативних наслідків?

Сам коронавірус зараз не має ефективного лікування. Тобто препаратів, які ефективно, якісно знищують вірус, не існує. Є один Ремдесивір, який показав якусь мінімальну ефективність і його рекомендують застосовувати, але в перші дні захворювання. І ще один препарат, який у нас широко не використовується. Але вартість Ремдесивіру становить кілька тисяч доларів, і це часто не коштом держави. А держава теж не встигає за цими новинками – поки це в тренді, поки через кілька місяців уже не випустять наступний якийсь препарат і скажуть: "Перепрошуємо, ми перевірили цей препарат, але він уже не в тренді, він не працює".

Тому, знищити коронавірус зараз ми не можемо. Жодні препарати в плані імуномодуляторів , імуностимуляторів, тобто якихось вітамінів – вони не можуть знищити вірус і запобігти зараженню – це чітко треба розуміти.

"ПРО ВІТАМІНИ С, Д, І ЦИНК"

Фото: УНІАН

Стосовно рецептів, які виписують колеги, інфекціоністи, пульмонологи, які також лікують амбулаторних пацієнтів, є дуже багато препаратів, що не працюють, це більше як психологічна підтримка. І вітамін Д у більших дозах, і С, і цинк, і ще безліч різних імуномодуляторів українського виробництва, які в принципі не працюють, але, на жаль, в рецептах є для заспокоєння пацієнтів. Бо ж якщо лікар нічого не призначив, то, значить, лікар некомпетентний.

Вони не працюють. Це є стабілізатори, які можуть покращити стан, трохи зменшити запалення в організмі, зробити легкий детокс.

ЧИ МОЖНА ЗБИВАТИ ТЕМПЕРАТУ ХВОРИМ?

Нещодавно ізраїльський лікар Борис Бриль заявив, що температуру в 37 градусів вже потрібно збивати. А те що, висока температура допомагає "вбивати" вірус – міф, бо це не було доведено науково. Як Ви можете це прокоментувати? Чи потрібно збивати температуру за коронавірусу та яку?

Я вже бачив, як лікар Борис Бриль зробив заяву, що бажано температуру збивати. Я таку саму заяву робив ще півроку тому, може, більше, бо я побачив тенденцію, що ті пацієнти, які не знижують температуру 5-6 днів, вони просто плавно переїжджають з дому до стаціонару.

Мало того, нічого хорошого у температурі пацієнта немає. Якщо ми її зупинимо і зменшимо – нічого не відбудеться, просто на 7-й день почнуть вироблятися антитіла і ці антитіла почнуть блокувати вірус і на 14 день маємо смерть віруса – все. Тобто, наш організм вважається більш потужною машиною, ніж будь-який препарат для знищення вірусу. На 14 день вірус є знищеним за рахунок антитіл без температури. Якщо антитіла виробляються, їм температура не потрібна.

Я б рекомендував збивати температуру орієнтовно 37,2 тим людям, кому понад 35 років і вони мають супутні захворювання, і якщо температура з'явилась після 6-7 дня.

Якщо у перші дні така температура – то збивати не треба, якщо пізніше тягнеться такий шлейф, то це для нас може бути проблемою. У перші дні у пацієнта є болі у суглобах, м’язах – треба збивати, нащо пацієнт має мучитися.

Я взагалі не знаю, хто придумав цю казку — не збивати температуру. Є інші віруси ВІЛ/СНІД, гепатит С, гепатит В. Що має температура до гепатиту С? Взагалі нічого.

Кожен вірус по-різному поводиться. Треба пам’ятати,  що коронавірус трохи нетиповий, і це не є класика ГРВІ. Тобто, якщо ГРВІ – у вас 2-3 дні температура, і все минуло. Але й за ГРВІ можуть бути ускладнення – приєднання бактерійної інфекції і призначення антибактерійних препаратів.

Які симптоми  COVID-19 є небезпечними, коли вони виникають і як зрозуміти, що у людини важка форма?

Постійна висока температура, яка не знижується до 5-6 дня, це один із найнебезпечніших симптомів. Друге – людина не може встати з ліжка, задишка. Яка сатурація на пульсоксиметрі, який пульс, яка частота дихання, наскільки пацієнт активний і як він загалом почувається. Втрата нюху як додатковий симптом, якраз найбільш безпечний, що є з усіх, він клінічно для нас не має значення.

Де найчастіше інфікуються коронавірусом українці? Які місця можна назвати найбільш небезпечними?

Я і від лікарів чую, і від людей, що дуже багато можуть інфікуватись навіть у транспорті. Ви розумієте, як лікарі їдуть, приміром, на роботу. Що вони, може, пішки йдуть? Явно, ні. Чи всі мають автомобілі? Ні. Як дістаються на роботу медсестри й санітарки? Напевно, не на власних автомобілях. Відповідно, вони заходять до громадського транспорту і мають там шанс інфікуватися частіше. Але, звісно, це така вимушена річ, яку не просто так змінити. А от що держава могла б забезпечити раніше – це зупинка концертів, футболів, великих весіль (хоча б обмежити кількість гостей). Ми ж не проти, щоб були весілля, але щоб святкувань не робили більше, ніж на 10 осіб. Збирається лише одна близька родина – нема питань. А у нас відбувається святкування на 100 осіб, потім 50 із них захворіли, 20 – потрапили до лікарні. А якщо таких весіль 3-4, то на другий тиждень ми маємо понад 50 хворих у лікарні.

"УСКЛАДНЕННЯ КОРОНАВІРУСУ МОЖЕ БУТИ БЕЗ ТЕМПЕРАТУРИ"

Чи завжди коронавірус призводить до підвищення температури і кашлю? Які є найпоширеніші симптоми коронавірусу наразі?

Майже завжди у разі коронавірусної інфекції відбувається підйом температури 1-2 дні. Утім, є такі люди, які мають гіпотеріоз або субклінічний гіпотеріоз, це коли знижена функція щитовидної залози. У них температура може бути нижчою, і відповідно як такої її нема – 36,2, 36, 35,8. І коли у них температура піднімається до 37, 36,9 – то лікар каже, що норма. Але для них, то не зовсім там. Або може бути стрибок температури день-два, потім 5 днів може бути спокій, а потім може бути приєднання бактеріальної інфекції і другий стрибок температури. Тоді для нас це значно небезпечніше.

Якщо є ускладнення коронавірусу, то переважно, температура є завжди. Хоча були випадки, коли ускладнення коронавірусу минало без температури, але це переважно, коли люди виснажені. Є свої особливості організму.

Що потрібно робити, якщо так спрацьовує щитовидна залоза під час коронавірусу? Здавати ще й аналізи на гормон?

Так, треба здавати ТТГ. Люди з гіпотеріозом часто відчувають загальну втому, холод в руках і ногах, зниження температури. Можуть бути порушення менструального циклу у жінок, зниження енергетичних ресурсів.

А як щодо пневмонії, спричиненою коронавірусом? Вона може протікати без підвищення температури?

Так, вона може протікати без підвищення температури. Знову ж таки, потрібно розрізняти вірусне ураження легень і уже приєднання бактеріальної інфекції на фоні вірусної пневмонії. Якщо приєднується бактеріальна інфекція, то майже завжди є температура. У дитини також, приміром, можуть бути ознаки на легенях матового скла, але це не значить, що її потрібно госпіталізувати. У дітей це минає досить спокійно, без якось особливого лікування.

РЕАБІЛІТАЦІЯ ПІСЛЯ КОРОНАВІРУСУ

Як реабілітуватися після коронавірусу, що потрібно робити?

По-перше, не займатися моржуванням. Це дуже небезпечно. Можна так само відкласти сауну, щоб людина не давала такого навантаження з контрастами. Крім того, спорт відкласти мінімум на місяць. Тому що було багато випадків, коли пацієнти після перенесеного коронавірусу відновлювали спорт і, на жаль, їхній стан погіршувався: піднімалася температура, з'являлася задишка, втома. Цього не потрібно робити. Потрібно дати організму просто відновитися. Він розумний, спокійно сам відновлюється десь за місяць.

Щодо ліків. Саме тут вітаміни можуть бути корисними. Нормальне харчування, відпочинок, більше спати. Якщо є підвищені показники печінкових проб, тоді лікар призначає гепатопротектори. Також корелюються ниркові проби: якщо високий рівень сечової кислоти чи зниження. Алкоголь потрібно виключити на якийсь час так само, аби не навантажувати організм. Але основне – не допускати великого фізичного навантаження. Це дуже важливо. І щодо пацієнтів від 35 років – варто робити коагулограму (аналіз на згортання крові. — Ред.), і якщо ризик високий – вживати антикоагулянти (препарати для розрідження крові. — Ред.). Антикоагулянти зазвичай призначаються пацієнтам, які мали сильне ураження легень. Їх потрібно приймати певний час, наприклад, місяць (лише за призначенням лікаря).

Зараз багато розмов щодо імунітету до коронавірусу. Як і коли він формується і наскільки може бути стійким?

У більшості пацієнтів імунітет формується стандартно – до 14 днів виробляються антитіла, імуноглобуліни. Відповідно, людина вже має захист. Колеги з Києва проводили дослідження: брали групу пацієнтів з березня і бачили, що у більшості антитіла залишаються понад 6 місяців і в достатній кількості. Тобто сказати, що у всіх вони зникають через три місяці – такого немає. Це від Китаю якось підхопили. Але до КНР є багато питань: як вони це все перебороли? Таке враження, що Китай був вакцинований. Ніхто не їздив до міст, де був коронавірус. Враховуючи їхню кількість населення, міграцію і контакти, транспорт – дивно це якось. Не думаю, що їх термометри врятували.

Фото: Associated Press

"КОРОНАВІРУС ВІДТІСНИВ ГРИП"

Наразі багато лікарів висловлюють занепокоєння, що до коронавірусу може додатися сезонний грип. Коли чекати епідемії грипу в Україні?

З грипом цікава ситуація. Якщо згадати, то грип у нас завжди починався восени (середина жовтня – початок листопада). То наразі випадків захворювань небагато. Грип уже мав би бути, температура нижча за 15-17 градусів, грудень. Коронавірус відтіснив його.

Теоретично, епідемія грипу ще може початися. Але якщо не почнеться, це буде цікавий феномен. Ще хочу наголосити, що вакцина від грипу не гарантує, що людина не захворіє. Частина із вакцинованих таки захворіє, але матиме легші симптоми.

Як не інфікуватися коронавірусом під час новорічних свят? І як загалом вберегтися від зараження. Чи існує профілактика коронавірусу.

Немає сенсу витрачати кошти на речі, які не працюють. Просто потрібно намагатися не потрапляти на масові зібрання. Як мінімум, зменшити кількість людей в компаніях, які святкують. Це найпростіший спосіб, який може допомогти особливо тим, хто не хворів. З іншого боку, якщо ви перехворіли і у вас є колеги, які також хворіли на COVID-19, то може спокійно разом святкувати. Чи з іншою родиною, котра перехворіла. У вас шансів отримати інфекцію ще раз нуль. А ось групі ризику я б взагалі не рекомендував сильно виходити з дому, особливо брати участь в масових заходах, тому що там шанси заразитися досить високі.

НАРОДНІ МЕТОДИ БОРОТЬБИ З КОРОНАВІРУСОМ

Що ви думаєте про народні методи "лікування" коронавірусу?

Хто сильно боїться коронавірусу — раджу шукати психологів, які б могли заспокоїти. Наразі у людей невелика комунікація, вони начитаються, нагуглять що тільки можна: і марля зі спиртом, і часник, і п'явки, і горілка, й натирання, і моржування…

Але вся ця народна творчість не працює в жодному із варіантів. Пам'ятайте, найголовніше — обмеження контактів. Якщо ви вирішили з кимось "полікуватися" горілкою, то згадайте, що до вас може хтось прийти і принести цей коронавірус.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація